MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Hoe helpt Nutri-Score me kiezen voor het juiste brood?

HomeVraag & antwoordEtikettering wetgeving (13)Hoe helpt Nutri-Score me kiezen voor het juiste brood?

Hoe helpt Nutri-Score me kiezen voor het juiste brood?

Wat is Nutri-Score

Vanaf 1 januari 2024 is Nutri-Score een officieel voedselkeuzelogo. Aan de hand van positieve eigenschappen (eiwit, vezels, fruit, groenten en peulvruchten) en negatieve eigenschappen (energie, suikers, verzadigd vet en zout) krijgt een product een score: van een donkergroene A, gele C tot donkeroranje E. Die score geeft per productcategorie aan hoe voedzaam een product is.

Nutri-Score is een aanvulling op de Schijf van Vijf, de nationale voedingsrichtlijn. Niet alle producten vallen binnen de Schijf van Vijf. Juist voor die producten kan Nutri-Score je helpen bij het maken van een keuze voor een product met een betere samenstelling.

Nutri-Score is primair bedoeld voor voorverpakte levensmiddelen waar de ingrediënten op vermeld staan. Voor niet-voorverpakte producten is Nutri-Score dus eigenlijk niet van toepassing. Grote kans dat je Nutri-Score daarom alleen ziet op de broodafdeling van de supermarkt en niet bij de ambachtelijke bakkerij.

Nutri-Score op brood

Het is over het algemeen zo dat volkorenbrood een A krijgt, bruinbrood een B en witbrood een C. Voor sommige broden wijkt het iets af. Bijvoorbeeld voor volkoren krentenbrood (C) en witbrood met zaden en pitten (B).

Nutri-Score sluit niet (altijd) aan op de voedingsrichtlijnen van het Voedingscentrum. Volkoren krentenbrood staat bijvoorbeeld wel in de Schijf van Vijf, maar scoort een Nutri-Score C. De Schijf van Vijf blijft leidend voor een gezond voedingspatroon. Bruin- en volkorenbrood staan in de Schijf van Vijf. 

Wit, bruin of volkoren

Op het etiket of op de schapkaart moet worden aangegeven of het brood wit, bruin of volkoren is. Deze aanduiding heeft betrekking op het gebruik van bloem, meel of volkorenmeel in het meelbestanddeel en niet op de kleur van het brood. Door hierop te letten of het na te vragen bij de bakker of winkelmedewerker kan je gemakkelijk zien welke broodsoort je koopt. En ook gemakkelijker een gezonde keuze maken voor bruin- of volkorenbrood (die passen in de Schijf van Vijf) in plaats van witbrood. Zowel in de supermarkt als bij de ambachtelijke bakker.

Lees meer over Nutri-Score op de website van het Voedingscentrum. 

Delen via