MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeGezondheid Voedingswaarde

Voedingswaarde

Ons lichaam heeft voedingsstoffen nodig om te functioneren en presteren, zoals werken, wandelen of sporten, maar ook om te denken of te slapen. Ook inwendige processen, zoals het kloppen van ons hart, is ervan afhankelijk. Deze voedingsstoffen zitten in ons voedsel. Voedingsstoffen worden grofweg verdeeld in:

  • Macrovoedingsstoffen: eiwitten, vetten en koolhydraten
  • Microvoedingsstoffen: vitamines, mineralen en spoorelementen

Het lichaam heeft grote hoeveelheden macrovoedingsstoffen nodig. Macrovoedingsstoffen leveren energie en zijn bouwstoffen. Van microvoedingsstoffen hebben we maar kleine hoeveelheden nodig, al zijn ze (ook) zeer belangrijk voor ons lichaam.

Brood bevat veel waardevolle voedingsstoffen. Brood is de leverancier van koolhydraten, vezels, eiwit en bepaalde vitamines en mineralen. De totale hoeveelheid voedingsstoffen wordt de voedingswaarde van een product genoemd. Het belangrijkste ingrediënt in brood dat bijdraagt aan de voedingswaarde is bloem, meel of volkorenmeel. Daarnaast kan de bakker nog vruchten, zaden of noten toevoegen aan het brood. Ook deze ingrediënten dragen bij aan de uiteindelijke voedingswaarde van een brood.

Voedingswaarde in cijfers

Het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) bevat gegevens over de samenstelling van voedingsmiddelen die door een groot gedeelte van de Nederlanders regelmatig worden gebruikt of van belang zijn voor bepaalde groepen in de bevolking. NEVO geeft op deze manier veel inzicht in de voedingswaarde van brood en de verschillen tussen broodsoorten. 

Hieronder de voedingswaarde van wit, bruin en volkoren tarwebrood. Wil je meer weten over bijvoorbeeld de hoeveelheid ijzer, foliumzuur of jodium? Of de voedingswaarde van andere broodsoorten, zoals roggebrood of krentenbol? Kijk dan in de NEVO-tabel

Product Energie Vet   (g) Verzadigd vet (g) Koolhydraten (g) Suikers (g) Vezels (g) Eiwitten (g) Zout (g)
Volkoren tarwebrood, fijn 233 kcal/985 kJ 2,1 0,4 39,3 1,9 6,6 10,9 0,98
Bruin tarwebrood 236 kcal/1000 kJ 1,7 0,4 42,9 1,9 5,0 9,8 1,02
Wit tarwebrood 246 kcal/1046 kJ 1,6 0,3 47,8 2,2 2,5 9,0 1,05

bron: NEVO 2021/7.0

Delen via

Gezondheid
Voedingswaarde