Het verschil tussen bloem, (tarwe)meel en volkorenmeel

HomeIngrediëntenBloem, (tarwe)meel of volkorenmeel

Het verschil tussen bloem, (tarwe)meel en volkorenmeel

Brood kan gemaakt worden van bloem, (tarwe)meel of volkorenmeel. Maar wat is eigenlijk het verschil hiertussen? We geven je graag het antwoord.

Bloem

Bloem wordt gemaakt van uitsluitend het binnenste deel van de graankorrel; het meellichaam. Alle overige onderdelen zoals de zemelen en de kiem worden er na het malen uitgezeefd waardoor er een wit graanpoeder overblijft. Hierdoor is bloem veel fijner dan meel. Bloem wordt gebruikt voor de bereiding van witbrood. 

Volkorenmeel

Volkorenmeel bevat alle onderdelen van de graankorrel, dus het meelkern, de kiem en de zemel in hun natuurlijke verhouding. De kleur van ‘volkorenmeel’ is lichtbruin.

(Tarwe)Meel

Voor bijvoorbeeld bruinbrood wordt een combinatie van bloem en volkorenmeel gebruikt. Dit noemen we meel. Op het etiket vind je ook wel de benaming 'tarwemeel' terug, daarmee is nog duidelijker aangegeven dat de bloem en het volkorenmeel afkomstig zijn van de graansoort tarwe. 

Wat is gezonder: bloem, (tarwe)meel of volkorenmeel?

In zowel bloem, meel als volkoren(tarwe)meel zitten vitamines, mineralen, vezels en koolhydraten. Maar voor het meest gezonde brood, kies je volkoren, dus brood gemaakt van volkorenmeel. Volkorenbrood is gemaakt van de hele graankorrel en bevat dus alle goede voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft. Het maakt daarbij niet uit of het een brood is van tarwe, spelt, rogge of een andere graansoort. En ook niet of het brood gemaakt is met gist of met desem.

Meestgestelde vragen over volkoren

Wat is het verschil tussen meel, bloem en volkorenmeel?

Delen via

Ingrediënten
Het verschil tussen bloem, meel en volkorenmeel