HomeGezondheid Brood is de basis

Brood is de basis

Brood behoort tot de basisvoedingsmiddelen. Het Voedingscentrum heeft voor het samenstellen van een gezonde voeding de Schijf van Vijf ontwikkeld. Het dient als hulpmiddel dat ons in staat stelt in één oogopslag te kunnen zien wat we het best kunnen eten. Volkorenbrood heeft een vooraanstaande plaats in één van deze vakken. Dit vak omvat naast brood ook aardappelen en volkoren graanproducten, zoals zilvervliesrijst, volkorenpasta, volkoren ontbijtgranen, quinoa en couscous. Deze voedingsmiddelen leveren energie en helpen je om onmisbare voedingsstoffen binnen te krijgen, zoals koolhydraten, eiwitten, voedingsvezels, B-vitamines en ijzer en jodium.

Schijf van Vijf in een notendop 

Het motto is: Eet volop uit de Schijf van Vijf! 

Dat betekent:

  • Veel groente en fruit
  • Vooral volkoren, zoals volkorenbrood, volkoren pasta en couscous en zilvervliesrijst
  • Minder vlees en meer plantaardig. Varieer met vis, peulvruchten, noten, eieren en vegetarische producten
  • Genoeg zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas
  • Een handje ongezouten noten
  • Zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten
  • Voldoende vocht, zoals kraanwater, thee en koffie

Voor producten buiten de Schijf van Vijf geldt: 

  • Niet te veel en niet te vaak
  • Kleine porties
  • Niet te veel zout, suiker en verzadigd vet

Vooral volkoren

Voor brood specifiek adviseert het Voedingscentrum om volkoren broodsoorten te gebruiken. Omdat volkoren de meeste voedingsstoffen levert. En omdat wetenschappelijke onderzoeken steeds meer aantonen dat vezels uit (volkoren)granen het risico op het ontstaan van bepaalde ziektes kunnen verminderen.

Consumptie

Een volwassene eet gemiddeld 3-4 sneetjes brood per dag. Dat is volgens de aanbevolen hoeveelheden van het Voedingscentrum te weinig. Wie meer brood eet, krijgt namelijk op een gezonde manier meer voedingsvezels, vitamines, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen binnen. Het Voedingscentrum adviseert de volgende hoeveelheden per dag:

Leeftijd Man Vrouw
14 tot en met 50 jaar 6 - 8  4 -5 
51 tot 70 jaar 6 - 7  3 - 4
70+ jaar 4 - 6  3 - 4

Bij zwangerschap kan je 2 boterhammen extra per dag eten. Vrouwen die borstvoeding geven mogen zeker 6 boterhammen per dag eten.

Kinderen kunnen overigens al heel vroeg beginnen met brood eten, ongeveer vanaf 6 maanden. Vanaf de leeftijd van 1 jaar kan een kind dagelijks 2 broodmaaltijden gaan gebruiken. Lees hier meer over de introductie van brood aan baby's.

Elk moment een 'broodmoment'

Brood wordt op verschillende momenten van de dag gegeten. Dé traditionele broodmomenten zijn nog steeds het ontbijt en de lunch. Maar brood heeft zich inmiddels een weg gebaand naar andere tijdstippen op de dag. Tussendoor wordt steeds vaker een boterham of een broodje gegeten om de trek te stillen. Brood is namelijk ook bijzonder geschikt als tussendoortje. Het is gemakkelijk te verkrijgen, eenvoudig te bereiden en het bevat meer goede voedingsstoffen en minder calorieën dan andere zoete of vette tussendoortjes en brood ‘vult' lekker. Aangezien we nog niet aan de (door het Voedingscentrum) aanbevolen dagelijkse hoeveelheid komen, is brood ook de ideale basis voor een tussendoortje.

Brood wordt in toenemende mate bij de warme maaltijd gebruikt. Daarmee volgen wij de gewoonten van andere culturen. Brood past traditiegetrouw ook goed op de koffietafel of bij een gezellige high tea. Ten slotte doet brood het uitstekend bij de borrel, of dat nu in de namiddag of ‘s avond is. Dat betekent dus dat je op elk moment van de dag brood kunt eten. En voor elk broodmoment is er wel een geschikte broodsoort voorhanden. Doe ideeën op bij onze recepten.

Delen via

Gezondheid
Brood is de basis