Campagne gefinancieerd
met steun van de Europese Unie
De Europese Unie steunt campagnes
voor de promotie van
hoogwaardige landbouwproducten

Volkoren, wat is het? En wat doet het met je?

Wat is het verschil tussen meel, bloem en volkorenmeel?

bloem, zemel, volkorenmeel, volkoren, kiem, graankorrel, brood

Brood is gemaakt van graan. Van tarwe bijvoorbeeld. Of van spelt, haver, maïs, gerst of rogge. Daarin zitten waardevolle voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen. Volkorenbrood is gemaakt van de héle graankorrel: dus van volkorenmeel. Daarom is met
volkorenbrood iets bijzonders aan de hand. Want juist de voedingsstoffen in de hele graankorrel hebben gezamenlijk een gunstig effect op je gezondheid.

Dat komt omdat de graankorrel eigenlijk het zaadje is waaruit een nieuwe plant kan groeien. Zo'n zaadje bevat alle nodige voeding voor het jonge plantje. Het grootste deel van de voedingsvezels, vitamines en mineralen bevindt zich in de buitenste laag van de graankorrel - de zogenaamde zemel. Een ander onderdeel van het buitenste gedeelte van de graankorrel is de kiem. Deze bevat voornamelijk goede vetten, vitamines en mineralen. Het binnenste deel van de korrel - de meelkern of het meellichaam - bestaat voornamelijk uit koolhydraten en bevat ook eiwitten.

Wat je ook doet, volkoren is altijd goed!

Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, draagt het eten van volkorenbrood bijvoorbeeld bij aan een goede darmwerking, een optimale spijsvertering, en helpt het om op een gezond gewicht te blijven. Door de vele vezels in volkorenbrood krijg je minder snel een hongergevoel en kom je dus niet zo gauw in de verleiding om te snoepen. Volkorenbrood kun je op elk moment van de dag eten. Zo houdt volkoren je dus gezond en fit, de hele dag door.

Meestgestelde vragen over volkoren

Bloem, meel of volkorenmeel
Nederlands brood wordt grofweg ingedeeld in: volkorenbrood, meergranenbrood, bruinbrood en witbrood. De benaming is onder andere afhankelijk van welk gedeelte van de graankorrel het brood wordt gemaakt. Gehele graankorrels worden gemalen tot volkorenmeel. Brood gemaakt van (volkoren)meel waarin de hele graankorrel is verwerkt, heet volkorenbrood. Doordat het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezel zich in de buitenste laag van de korrel bevindt, is volkorenmeel het meest rijk aan vitamines, mineralen en voedingsvezel. Voor bruinbrood wordt meel gebruikt waarbij de zemelen en kiemen gedeeltelijk zijn uitgezeefd. Als alle zemelen en kiemen uit het meel worden gezeefd, heet het bloem. Van bloem wordt witbrood gemaakt. Meergranenbrood kan zowel van bloem, meel als volkorenmeel gemaakt zijn.

Het grootste deel van het Nederlandse brood is gemaakt van de graansoort tarwe. Tarwe is een heel geschikte graansoort om brood van te bakken. Het zorgt namelijk voor lekker luchtig brood. Benieuwd naar andere graansoorten waar brood van gemaakt wordt?

 

TrefwoordenVolkoren Bloem Meel Tarwemeel Volkorenmeel