Volkoren

Wat is volkoren? En wat doet het met je?

Volkoren, wat is het? En wat doet het met je?

Wat is het verschil tussen meel, bloem en volkorenmeel?

Brood is gemaakt van graan. Van tarwe bijvoorbeeld. Of van spelt, haver, maïs, gerst, rogge of andere graansoorten. Daarin zitten waardevolle voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen, en vezels. Volkorenbrood is gemaakt van de héle graankorrel: dus van volkorenmeel, wat de zetmeelrijke kern, kiem en zemel van de graankorrel in hun natuurlijke verhouding bevat. Daarom is met volkorenbrood iets bijzonders aan de hand. Want juist de voedingsstoffen in de hele graankorrel hebben gezamenlijk een gunstig effect op je gezondheid.graankorrel

Dat komt omdat de graankorrel eigenlijk het zaadje is waaruit een nieuwe plant kan groeien. Zo'n zaadje bevat alle nodige voeding voor het jonge plantje. Het grootste deel van de voedingsvezels, vitamines en mineralen bevindt zich in de buitenste laag van de graankorrel - de zogenaamde zemel. Een ander onderdeel van het buitenste gedeelte van de graankorrel is de kiem. Deze bevat voornamelijk goede vetten, vitamines en mineralen. Het binnenste deel van de korrel - de meelkern of het meellichaam - bestaat voornamelijk uit koolhydraten en bevat ook eiwitten.

 

 

 

Wat je ook doet, volkoren is altijd goed!

Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, vormt het een efficiënt pakketje van veel belangrijke stoffen die we allemaal nodig hebben: koolhydraten, eiwitten, vezels, vitamines, mineralen en zogenaamde bioactieve stoffen.

De gunstige effecten van volkorenproducten worden vooral toegeschreven aan de grote hoeveelheid en het type vezels. Deze dragen bij aan een goede darmwerking en stoelgang, en helpen om je langer verzadigd te voelen.

Meer gezondheidseffecten van volkoren

Het Voedingscentrum adviseert om vooral volkorenproducten te eten. En dat is niet voor niets. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat volkorenproducten de kans op ziektes verkleinen. Hierbij gaat het vooral om volkorenproducten gemaakt van tarwe, haver, gerst en rogge. Met slechts 3 sneetjes volkorenbrood per dag profiteer je al van deze gezondheidsvoordelen.

Bloem, meel of volkoren

Nederlands brood wordt grofweg ingedeeld in: volkorenbrood, bruinbrood en witbrood. Deze benaming is afhankelijk van welk gedeelte van de graankorrel het brood wordt gemaakt. Gehele graankorrels worden gemalen tot volkorenmeel. Brood gemaakt van (volkoren)meel waarin de hele graankorrel is verwerkt, heet volkorenbrood. Doordat het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezel zich in de buitenste laag van de korrel bevindt, is volkorenmeel het meest rijk aan vitamines, mineralen en voedingsvezel. Voor bruinbrood wordt meel gebruikt waarbij de zemelen en kiemen gedeeltelijk zijn uitgezeefd. Als alle zemelen en kiemen uit het meel worden gezeefd, heet het bloem. Van bloem wordt witbrood gemaakt. Meergranenbrood kan zowel van bloem, meel als volkorenmeel gemaakt zijn.

Het grootste deel van het Nederlandse brood is gemaakt van de graansoort tarwe. Tarwe is een heel geschikte graansoort om brood van te bakken. Het zorgt namelijk voor lekker luchtig brood. Benieuwd naar andere graansoorten waar brood van gemaakt wordt?

 

Delen via