MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Meergranen vs. volkoren: wat is nou gezonder?

Als we op de gezonde tour gaan, kiezen we ‘t liefst voor van dat lekkere meergranenbrood. Zo’n grof donker brood, met een robuuste korst en heel veel zaden en pitten. Yum! Maar hoe zit ’t nou, is dit écht de meest gezonde keuze?

Het meest gezonde brood dat je kunt kiezen? Dat is altijd volkoren. Of het nu tarwebrood is, spelt, rogge of een ander graan. Komt omdat volkorenmeel gemaakt wordt van de volledige graankorrel, inclusief alle voedingsstoffen en vezels die daarin zitten. Zo krijg je alles binnen dat het graan te bieden heeft. Voor witbrood echter, wordt meestal alleen het binnenste deel van de korrel gebruikt, en dat bestaat voornamelijk uit koolhydraten en wat minder vezels, vitaminen en eiwitten.

Meergranenbrood bevat, hoe kan het ook anders, meerdere soorten graan. Kan een combinatie zijn van tarwe en spelt, of vaak ook gemixt met haver, rogge, gerst of maïs. Maar ook in dit geval geldt dat het soort meel (en dus niet het soort graan) bepaalt hoe gezond het brood is. Meergranenbrood kan van bloem, de basis voor witbrood, gemaakt zijn. En in dat geval bevat het brood, ondanks ál die granen, pitten en zaden, minder voedingsstoffen dan gewoon volkorenbrood.

Maar natuurlijk kan meergranenbrood ook volkorenmeel als basis hebben. Dan heeft het minstens zoveel voedingsstoffen als volkorenbrood. Als er dan namelijk ook nog gebroken graankorrels, pitten of zaden in het brood zijn verwerkt, is het gehalte voedingsstoffen en vezels vaak zelfs hoger dan van een normaal volkorenbrood.

Kortom: meergranenbrood is gezond. Of het gezonder is dan volkorenbrood? Dat kan zeker. Belangrijk is om te checken (op het etiket of bij de bakker) of er bloem of volkorenmeel is gebruikt.. Is dat bloem? Dan is heeft een meergranenbrood een voedingsvezelgehalte vergelijkbaar met witbrood. Is het volkoren? Dan heb je de jackpot!

Delen via

Broodsoorten
Meergranen vs. volkoren: wat is nou gezonder?