MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeBroodsoortenBrood bewaren

Brood bewaren

Brood weggooien is ontzettend zonde. Toch staat brood in de top 3 van meest weggegooide producten. Om verspilling tegen te gaan geven wij je graag een aantal super handige tips.

Hoe lang kun je brood bewaren?

Grote broden behouden hun versheid zeker een dag of drie, mits ze goed zijn verpakt. Toch gaat er niets boven een dagvers gebakken brood, dat meteen wordt opgegeten. Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren. Na drie dagen neemt de smaak en de malsheid van het brood af. De voedingswaarde van ouder brood neemt overigens niet af. 

Hoe bewaar je brood het best?

Je kunt brood het best in een plastic zak in een afgesloten broodtrommel bewaren. Op deze manier blijft het het langst zacht en mals. Bewaar het brood in een papieren zak als je de voorkeur hebt voor een krokante korst.

Bewaar brood niet in de koelkast. Daarin veroudert het veel sneller. Zetmeel in brood laat water namelijk los tussen -5°C en +5°C, daardoor droogt het brood uit. Wil je het brood voor langere tijd bewaren? Vries het dan in. Pas na twee weken droogt het wat uit. Maar doorgaans kun je het makkelijk 4 weken bewaren.

Belegde broodjes vers en fris houden

Gesneden en belegd brood, zoals sandwiches, kun je vers en fris houden door wat blaadjes sla tussen het beleg en het brood te leggen. Dat kan een blaadje kropsla zijn of wat fijngesneden reepjes ijsbergsla. Ook zeer dun gesneden schijfjes tomaat, komkommer of appel houden het brood mals en fris. Bovendien combineren deze ingrediënten goed met hartige belegsoorten zoals kaas en vleeswaren. Een sandwich die wordt belegd met hartig beleg en sla ziet er ook nog leuk uit als de boterhammen worden doorgesneden.

Hoewel brood het best niet in de koelkast bewaard kan worden, kun je belegde broodjes beter wel koel bewaren. Zeker als je het belegd hebt met kip of vleeswaren. Dit in verband met kans op bederf van het beleg bij te hoge temperaturen.

Even oppiepen

Je kent het wel, stokbrood en harde broodjes die snel zacht worden. Is er een manier om ze weer krokant te krijgen? Zeker wel! Maak het brood een klein beetje nat en schuif het in een voorverwarmde (200 C°) oven. Binnen 5 minuten is het brood weer lekker krokant! We raden je aan het brood dezelfde dag op te eten, want het droogt snel uit.

Delen via