MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeBroodsoortenBrood bewarenAi, toch weer brood weg moeten gooien? Met deze tips voorkom je dit!

Ai, toch weer brood weg moeten gooien? Met deze tips voorkom je dit!

Oké, even heel eerlijk. Hoeveel brood belandt er bij jou in de kliko? Alleen de droge kapjes? Een paar sneetjes, een halfje, of is het meer? Met deze tips geniet je langer van die Waldkorn of dat vloerbrood! 

In 2022 gooiden Nederlanders 33 kilo voedsel weg. Per persoon! En het meeste daarvan was gewoon nog prima eetbaar. Vooral brood, groente en fruit, maar ook aardappelen, zuivel en vlees worden te makkelijk afgedankt.

Hoe komt dat? Vaak is de oorzaak dat we teveel eten klaarmaken en daarna weggooien omdat iedereen vol zit. Ook begrijpen we de functie van de houdbaarheidsdatum niet goed of hebben we te weinig inspiratie om bijvoorbeeld van droog brood of overrijp fruit nog iets lekkers te maken. En als je je eten op een verkeerde manier bewaart, bederft het sneller en gooi je het daarom ook eerder weg. 

In de hele wereld is voedselverspilling een probleem. Dus schaam je niet als er soms iets te lang blijft liggen in de koelkast of in de broodbak. Maar het is wel belangrijk – en makkelijk! – om er verandering in te brengen. Als je brood bijvoorbeeld slimmer en beter bewaart, kun je 1) langer genieten van écht vers brood en 2) al het brood opmaken en ben je geen dief van je eigen portemonnee. 

Zo zorg je dat je voortaan geen brood meer hoeft weg te gooien:

1. Koop een broodtrommel! Het maakt niet zoveel uit of deze van plastic, hout of roestvrij staal is. Zolang ‘ie maar goed sluit en op een niet te warme plek staat. Houd de trommel ook schoon (dus zonder kruimels of condens wegzetten).

2. Bewaar brood in een plastic zak die dicht kan. Dus niet in een iets te gretig opengetrokken broodzak die niet meer goed sluit. Een zak met een hersluitbare strip is een beter idee. 

3) Of bewaar brood in een papieren zak. Brood met een robuuste, krokante korst blijft lekkerder als je het in een papieren zak bewaart. Maar ook deze zak moet je goed afsluiten. Tip: knoop de opening dicht met een touwtje, zodat er geen zuurstof bij kan. 

4) Bewaar brood niet in de koelkast! Het lijkt slim, maar brood wordt veel sneller oud in de koelkast. Zetmeel in brood laat namelijk water los tussen de -5 en 5 graden, en daardoor droogt het brood uit. 

5) De vriezer is wel een goed idee. Mensen die brood invriezen, gooien minder snel brood weg. Ook hoeven ze niet zo snel nieuw brood te kopen, omdat brood in de vriezer lekker vers blijft. Je kunt het brood vervolgens in z’n geheel ontdooien, maar slimmer is om steeds het aantal sneetjes te pakken dat je nodig hebt.

6) En als ik onverhoopt toch oud brood heb? Dan hoef je het nog steeds niet weg te gooien: je kan er bijvoorbeeld heel makkelijk, croutons, paneermeel of toast van maken. En wat dacht je van wentelteefjes? Ideeën te over!

Delen via