MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

6 Hoofdgerechten met oud brood

En zo klaar!

HomeBroodsoortenWat te doen met oud brood6 simpele hoofdgerechten oud brood

6 simpele hoofdgerechten met oud brood

Zo klaar!

Of je nu een halfje per week invriest of het brood bij jullie thuis niet aan te slepen is, er blijft op z’n minst een kapje of sneetje liggen. En toegegeven, het is ook gewoon lekkerder om een verse boterham te besmeren. Maar dan blijft het alsnog zonde van die kontjes, kapjes en overgebleven sneetjes.

Anno nu is het sowieso not done om nog eetbaar voedsel weg te gooien, maar gelukkig leent oud brood zich perfect om te verwerken in lekkere gerechten. We verzamelden 6 ideeën voor simpele gerechten met overgebleven sneetjes brood.

1. Caesar salade met zelfgemaakte croutons

In een klassieke caesar salade gaat Romaine sla, gekookt ei, Parmezaanse kaas en croutons. Met een dressing van olijfolie, citroensap en knoflook is het maaltje zo klaar. Nog lekkerder (en voedzamer) maak je de salade met stukken gebakken kip, ansjovis en avocado. En die croutons? Die maak je zelf. Van overgebleven brood. Snijd de sneetjes in blokjes van zo’n 1 bij 1 centimeter, strooi er wat olijfolie, peper en zout overheen en laat ze 25 minuten knapperig worden in de oven. Geen oven? Bakken in de pan gaat ook prima. 

Hier vind je meer recepten voor zelfgemaakte croutons >>

2. Vissticks

Vissticks zelf maken is veel leuker en lekkerder dan ze kopen. Je kunt ten eerste de vis zelf uitkiezen en dat proef je. En daarnaast is het de ideale manier om van je oude brood af te komen. Rooster het brood licht totdat het hard en droog is. Laat het afkoelen en maal het vervolgens in de keukenmachine (of stamp het fijn in een kom) met een scheut olijfolie en wat kruiden, tot lekker grof broodkruim. Kies voor visfilets die iedereen lekker vindt, snijd ze in sticks. Dip deze eerst in bloem met peper en zout, daarna in een losgeklopt ei en vervolgens in je broodkruim. Bak ze tot het broodkorstje goudkleurig is.  

Bekijk in dit filmpje hoe je zelf vissticks maakt >>

3. Toscaanse broodsoep

In Italië gooit geen mens oud brood weg. Oude stukken worden bestrooid met olijfolie, gaan terug de oven in en worden besmeerd met tomaat. Of ze gaan de soep in! In Toscane maken ze er Pappa al pomodoro van. Een broodsoep die expres gemaakt wordt van brood dat tenminste twee dagen oud is. Verder gaat erin: tomaten, knoflook, basilicum, groente- of vleesbouillon, olijfolie, peper en zout. Ingrediënten die Italianen eigenlijk altijd wel in huis hebben. Een klassiek boerengerecht, dat zowel warm als koud gegeten kan worden.

Hier vind je nog een recept voor broodsoep >>.

4. Ovenschotel met lagen van brood

Sowieso zijn ovenschotels ideaal als er veel monden gevuld moeten worden. Én goed te bewaren als je de helft invriest. Met brood bouw je de lagen in je schotel, waartussen je je favoriete prutje schept. Denk aan een mengsel van ui, salami en paprika. Prei, doperwtjes en gehakt. Of tomaat, courgette en olijven bijvoorbeeld. Oud brood is in dit geval zelfs beter te gebruiken dan vers, omdat het vocht uit de groenten beter opneemt. Bedek eerst de ondergrond van je ovenschaal met halve sneetjes brood, schep daarop je mengsel en daarop weer een laagje brood tot alles op is. Lekker veel kaas erover, twintig minuutjes in de oven en klaar!

Hier vind je meer ovenschotel-recepten met brood >>

5. Gehaktballen

Ja, tuurlijk! De ouderwetse manier van ballen maken is met sneetjes witbrood gedrenkt in melk. Dat deden mensen vroeger, omdat brood goedkoper was dan vlees maar wel de smaak goed opnam. In een échte gehaktbal zit dus brood verwerkt. Nu gebruiken veel mensen kruim van beschuiten of paneermeel, maar nog steeds kun je (oud) brood heel goed gebruiken als binding voor de ballen. Kan witbrood zijn, maar ook als je een paar sneetjes bruin, zonnebloempit of zuurdesem over hebt gaan die prima door de ballen. Rooster het brood even en maal daarna fijn tot paneermeel.

Ook lekker: Broodje Bal Gezond >>

6. Pizza uit de pan

Deze panpizza is beter dan zo’n kant-en-klare ovenvariant, maar minstens zo snel klaar. En daarom bijna verslavend makkelijk voor drukke doordeweekse sport/cursus/clubjes-avonden. Druppel wat olie in de pan. Leg twee (of vier bij grote eters) sneetjes oud brood erin en bestrijk deze met tomatensaus. Vervolgens beleg je je pizza met alle ingrediënten die je lekker vindt (of die je nog in huis had). Salami, champignons, ham, ananas… wat je wil. Strooi er wat geraspte kaas en olijfolie overheen. Deksel op de pan en bak ‘m af alsof het een oventje is. Duurt zo’n 8 tot 10 minuten.

Hier vind je het recept voor panpizza met paprika en salami >>

Delen via