Volkoren, vol goeds voor je gezondheid.

5 redenen waarom je hele lijf blij wordt van volkorenbrood.

HomeGezondheid VolkorenVolkoren, vol goeds voor je gezondheid.

Volkoren, vol goeds voor je gezondheid.

Twee stuks fruit en 250 gram groenten zijn al aardig ingebakken als het gaat om gezond eten. Maar wist je dat je daar drie sneetjes volkorenbrood aan kunt toevoegen? Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat onze vertrouwde volkoren boterham een belangrijke rol speelt als het gaat om gezonde dagelijkse eetgewoontes. Voor energie, maar ook om je lichaam gezond te houden. Zo zorg je met drie sneetjes volkorenbrood per dag voor een betere darmwerking en verklein je de kans op ernstige ziekten. Graag nemen we je mee langs alle gezondheidsvoordelen van volkoren. 

Volkoren, vol liefde voor je hart.

Van zo’n kraakverse volkoren boterham bij je ontbijt worden jij én je hart blij. Volgens de Gezondheidsraad verlaag je met volkorenproducten het risico op hart- en vaatziekten met 25 procent. Dit komt doordat de voedingsstoffen en bioactieve stoffen gunstige effecten hebben op onder andere ontstekingen en bloedstolling. Deze gunstige werking treedt al op bij 90 gram volkoren per dag, wat overeenkomt met drie sneetjes volkorenbrood. Dus neem er lekker nog één.

Volkoren, een boost voor je darmen.

Verwen je jezelf met een volkoren bolletje? Dan verwen je meteen ook je darmen. Volkoren zit zo vol goede vezels dat je al met 90 gram volkoren (of twee bolletjes) per dag het risico op darmkanker met 10 procent verlaagt. Hoe dat kan? De vezels in volkorenproducten zorgen dat de darmen in beweging blijven en de voedingsstoffen er goed verwerkt worden. Omdat niet alle vezels kunnen worden opgenomen in de dunne darm gaan ze door naar de dikke darm, waar ze verwerkt worden door darmbacteriën. Daarbij ontstaat energie, maar ook andere gunstige stoffen, zoals vetzuren die ontstekingsremmend werken.

Volkoren, krachtvoer voor je spieren.

Laat andere sporters maar moeilijk doen met eiwitshakes. En smeer zelf een paar heerlijke volkoren boterhammen. Twee sneetjes volkorenbrood bevatten meer eiwit dan een ei en zijn dus goed voor het herstellen en opbouwen van je spieren. Ook als je niet zo’n fanatieke sporter bent, heb je eiwitten nodig. Ze zitten in elke cel van je lichaam; in spieren, organen, botten en in je bloed. Je lichaam heeft voortdurend eiwitten nodig om nieuwe cellen aan te maken en oude cellen te vernieuwen. Om aan die dagelijkse hoeveelheid eiwitten te komen, is volkorenbrood dus een belangrijke bron. En nog plantaardig ook.

Volkoren, gunstig tegen diabetes.

De Gezondheidsraad geeft aan dat het eten van 60 gram volkoren producten per dag samenhangt met een 25% lager risico op diabetes type 2. Met dagelijks twee volkoren boterhammen bereik je dit gunstige effect al. Hoe dat precies in zijn werk gaat is nog onduidelijk. Wel weten onderzoekers dat de gezondheidseffecten van volkorenproducten deels te danken zijn aan de vezels in granen.

Volkoren, powerfood voor je brein.

Het beste ontbijt voor je werk of school? Volkorenbrood! Ook de Hersenstichting beveelt volkoren producten aan voor een gezonde werking van je hersenen. Waarom? De vezels en voedingsstoffen in volkoren producten zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Die constante aanvoer van glucose is belangrijk om energie te leveren aan je hersenen. Zo houden twee sneetjes volkorenbrood je de hele ochtend scherp.

Wat maakt juist volkoren zo gezond?

In dit artikel gaat het specifiek over de gezondheidsvoordelen van volkorenbrood. En dat geldt voor ieder brood waar ‘volkoren’ op staat. Dat kan een grof- of fijn volkoren tarwebrood zijn, maar ook volkoren varianten van haver-, gerst- of roggemeel en van meergranen of desem. Natuurlijk is bruinbrood ook goed voor je en witbrood prima voor de afwisseling. Maar volkorenbrood is dé kampioen gezondheid omdat hierin voor 100% de hele graankorrel is gebruikt. Meer daarover lees je in dit artikel.

Hoe herken je volkorenbrood?

Hoe herken je volkorenbrood?

Wat is volkoren precies?

Wat is volkoren precies?

Delen via