Campagne gefinancierd met steun van de Europese Unie
De Europese Unie steunt campagnes
voor de promotie van
hoogwaardige landbouwproducten

Hoe weet je dat je volkorenbrood koopt?

Informatie daarover kan je aan de bakker of winkelmedewerker vragen of is te lezen op de schapkaart. Bij voorverpakt brood staat de informatie op het etiket, anders kan de medewerker op de broodafdeling uitkomst bieden. Door op het etiket te kijken, kun je zien welke ingrediënten de bakker heeft gebruikt. Naast de warenwettelijke aanduiding van het brood (volkorenbrood) zie je als eerste ingrediënt volkorenmeel staan. Volkorenbrood kan ook voorzien zijn van een ouwel met de aanduiding ‘VK' of ‘volkoren'.

Volkorenbrood is vastgelegd in de warenwet. Zo weet je dus altijd zeker dat volkorenbrood ook echt gemaakt is van de hele graankorrel. Voor 100 procent! Dat hoeft bij andere graanproducten, zoals volkorencrackers of - pasta niet zo te zijn.

Voedingsvezels

Omdat voor volkorenbrood de hele tarwekorrel wordt gebruikt, bevat deze broodsoort in vergelijking met wit- en bruinbrood de meeste voedingsvezels, vitamines en mineralen. Uit onderzoek blijkt dat volkorenbrood gemiddeld bijna drie keer zoveel voedingsvezels bevat als witbrood:

  • 1 snee volkorenbrood bevat gemiddeld 2,3 gram voedingsvezel;
  • witbrood bevat gemiddeld 0,8 gram voedingsvezel per snee;
  • bruinbrood bevat gemiddeld 1,8 gram voedingsvezel per snee.