MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeVraag & antwoordWelke broodsoorten zijn er (30)Wat is het verschil tussen witbrood, bruinbrood en volkorenbrood?

Wat is het verschil tussen witbrood, bruinbrood en volkorenbrood?

Wit
Knipwit, casinowit, tijgerwit, witte ciabatta, kaiserbroodjes: witbrood is er in veel vormen. Bakkers maken witbrood van bloem: het gemalen binnenste van de graankorrel, dat de meelkern heet. Witbrood levert energie, vezels, vitamines en mineralen, maar minder dan in bruin- of volkorenbrood.   

Bruin
Bruinbrood maken bakkers van meel: meel is een combinatie van bloem en volkorenmeel. Volkorenmeel bevat alle onderdelen van de graankorrel: de meelkern, de zemel én de kiem in hun natuurlijke verhouding. Hoe meer volkorenmeel de bakker gebruikt, hoe rijker de smaak van het bruinbrood en hoe meer goede voedingsstoffen het bevat.

Volkoren
Brood mag alleen volkoren heten, wanneer alle onderdelen van de hele graankorrel in zijn natuurlijk verhouding wordt gebruikt. Bijvoorbeeld door het gebruik van volkorenmeel. Of het meel nu fijn of grof gemalen is, maakt geen verschil. Het blijft volkorenbrood. Volkorenbrood heeft de volle smaak van graan en bevat een vergelijkbare hoeveelheid energie als wit- en bruinbrood, maar de meeste vezels, vitamines en mineralen.

Meergranen
De naam zegt het al: meergranenbrood is gemaakt van ten minste 3 verschillende graansoorten, bijvoorbeeld tarwe, gerst en rogge. Vaak voegen bakkers ook nog extra zaden, pitten of noten toe. Bakkers maken meergranenbrood op basis van bloem, volkorenmeel of een combinatie daarvan. Meergranenbrood komt dus voor in de soorten wit, bruin en volkoren. Vanaf 1 juli 2022 moet op elk brood worden aangegeven of het wit, bruin of volkoren is. Wel zo duidelijk! Ook hier geldt: hoe hoger het percentage volkorenmeel, hoe gezonder.

 

Wat is het verschil tussen meel, bloem en volkorenmeel?

 

 

Delen via