Is speltbrood koolhydraatarm?

Spelt en tarwe zijn nauw aan elkaar verwant. Eigenlijk zijn het neef en nicht. Zodoende is ook de voedingswaarde van spelt redelijk vergelijkbaar met die van tarwe en moet bij het graan altijd het allergeen tarwe worden vermeld (in de ingrediëntenlijst). Een brood van de graansoort spelt bevat niet minder koolhydraten dan bijvoorbeeld een tarwebrood. Dat wordt vaak gedacht, maar is niet waar. De hoeveelheid koolhydraten is in beide broden vergelijkbaar. 

Wat is dan precies een koolhydraatarm brood?
Strikt genomen mag niet gesproken worden van koolhydraatarm, maar van brood met minder koolhydraten of brood met een verlaagd koolhydraatgehalte. Het bevat zeker 30% minder koolhydraten dan een vergelijkbaar gangbaar brood, dat is wettelijk zo bepaald. De broden met minder koolhydraten zijn meestal op basis van tarwe. Daarbij is een deel van het tarwemeel vervangen door sojameel of bonenmeel, omdat hierin minder koolhydraten zitten. Soja- en bonenmeel bevatten meer eiwitten dan tarwemeel. Daarnaast wordt er in brood met een verlaagd koolhydraatgehalte vaak gebruik gemaakt van extra olie of margarine en/of ingrediënten die van nature een hoog voedingsvezel en/of vetgehalte hebben. Denk aan lijnzaad en zonnebloempitten. Door een hoger vetgehalte bevatten dit soort broden vaak meer calorieën dan gewoon brood. Overigens zijn dit wel vooral de goede onverzadigde vetten.

Ook van een speltbrood kan een variant gemaakt worden met minder koolhydraten, bijvoorbeeld door een deel van het speltmeel te vervangen door bonenmeel. Maar nogmaals, een speltbrood is in de basis geen koolhydraatarm brood.

Of een brood een verminderd koolhydraatgehalte heeft, is vaak op de verpakking te zien. Fabrikanten zetten er bijvoorbeeld op: koolhydraat verlaagd.