Is brood een dikmaker?

Nee, brood op zich is geen dikmaker. Natuurlijk geldt voor alles, dat als je er te veel van eet dat je er dik van kunt worden. Wanneer je meer calorieën eet dan je lichaam nodig heeft, zal je aankomen. Of deze calorieën uit eiwitten, vetten of koolhydraten komen, maakt niets uit. Als je je houdt aan de aanbevolen hoeveelheden brood van het Voedingscentrum en je kiest de juiste hoeveelheid en het juiste soort beleg, dan word je van brood zeker niet dik! Brood, en vooral volkorenbrood, bevat juist veel voedingsstoffen en weinig energie (kcal); een echt nutriëntenbommetje. 

Brood eet je (meestal) met beleg, en dat heeft ook invloed op de voedingswaarde van de broodmaaltijd. In onderstaand voorbeeld kun je zien wat het verschil op een lunch kan zijn als je dezelfde hoeveelheid brood kiest, maar met verschillend beleg. Het verschil tussen drie boterhammen met belegsoorten die in de Schijf van Vijf staan en drie boterhammen met belegsoorten die niet in de Schijf van Vijf staan is al gauw 100 kcal!
 

Lunch volgens Schijf van Vijf Kcal Lunch niet volgens Schijf van Vijf Kcal
3 snee volkorenbrood 246 3 snee volkorenbrood 246
3x halvarine 63 3x roomboter 133
1x 30+ kaas 61 1x 48+ kaas 74
1x gekookt ei 64 1x salami 86
1x 100% pindakaas 122 1x chocoladepasta 114
Totaal: 556 Totaal: 653

* NEVO 2023/8.0

Wil je meer weten over welke belegsoorten je het beste kunt kiezen, kijk dan naar de keuzetabel van het Voedingscentrum.

 

Of je dik wordt van brood?

Delen via