MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeVraag & antwoordEtikettering wetgeving (11)Moet een heel brood altijd minimaal 800 gram wegen?

Moet een heel brood altijd minimaal 800 gram wegen?

Nee, in Nederland wordt het meeste brood wat bestemd is voor ons land namelijk geproduceerd op droge stof en niet op gewicht. Je kunt dat herkennen aan de aanduiding heel, midden(groot) of half bij het brood. 

Droge stof

De droge stof van een brood is dat wat overblijft nadat het brood volgens een voorgeschreven methode is gedroogd en al het water eruit verdampt is. De wet stelt eisen aan de hoeveelheid droge stof van een heel, midden(groot) en half brood:

  • Half brood, minimaal 240 en maximaal 265 gram droge stof.
  • Midden of middengroot brood, minimaal 360 en maximaal 400 gram droge stof. 
  • ​Heel brood, minimaal 480 gram en maximaal 530 gram droge stof.

De droge stof bevat ook de voedingsstoffen van het brood. Deze regeling zorgt er dus voor dat een heel, middengroot en half brood op basis van de minimale drogestof-eisen een vergelijkbare voedingswaarde hebben. Doordat deze regels er zijn, wordt voorkomen dat de ene bakker in hetzelfde brood bijvoorbeeld meer water gebruikt dan de andere en daarmee een minder voedzaam brood voor een hogere prijs zou kunnen verkopen omdat het een zwaarder brood is. 

Gewicht

Het gewicht van verschillende broodsoorten kan vrij veel verschillen. Hoe meer zemelen er in een brood zitten, hoe hoger het gewicht meestal is. De zemelen nemen namelijk vrij veel vocht op tijdens de deegbereiding, waardoor er meer water moet worden toegevoegd aan een volkorenbrood dan aan een witbrood. Het eindgewicht is verder afhankelijk van het bakproces. Uit een vloerbrood verdampt meer water tijdens het bakken dan uit een busbrood. 

Controle

Als consument kun je het drogestof-gehalte niet zelf bepalen omdat daar speciale apparatuur voor nodig is en een wettelijk vastgestelde procedure gevolgd moet worden. Voor de controle op de naleving is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verantwoordelijk. Veel bakkers laten het drogestof-gehalte van hun brood regelmatig vrijwillig controleren bij een onafhankelijk laboratorium.

Delen via