MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Koolhydraten

Brood bevat vooral koolhydraten in de vorm van zetmeel. Dat is een goede energieleverancier (oftewel 'brandstof') voor ons lichaam. Het zetmeel wordt in de maag en darmen afgebroken tot kleine brokstukjes glucose die in het bloed worden opgenomen. Het lichaam kan de glucose dan direct gebruiken of opslaan als reserve. Want het lichaam heeft eigenlijk de hele dag glucose nodig. De hersenen functioneren niet zonder glucose. Ook wordt voor het bewegen van de spieren veel glucose gevraagd.

Word je dik van brood?

 

Koolhydraten in brood

Bij 'koolhydraten' en 'energieleverancier' wordt snel gedacht aan te dik worden. Maar koolhydraten zijn niet slecht, ons lichaam heeft ze nodig om goed te kunnen functioneren. Koolhydraten kunnen we het beste halen uit de voedingsmiddelen waarvan is aangetoond dat ze gunstig zijn voor de gezondheid en andere goede voedingsstoffen bevatten. Bruin- en volkorenbrood bijvoorbeeld. Dit brood bevat naast goede koolhydraten ook voedingsvezels, die zorgen voor een verzadigd gevoel. 

Sporters die heel veel energie nodig hebben om topprestaties te leveren, gebruiken juist koolhydraatrijke producten als brood, rijst, pasta of aardappelen.

 
Waarom is brood een belangrijk voedingsmiddel?

Delen via