MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Eiwit

Eiwitten zijn, naast koolhydraten en vetten, een belangrijke voedingsstof voor de mens. Eiwitten zijn opgebouwd uit lange ketens van aminozuren. Het lichaam gebruikt eiwitten als bouwstof voor lichaamscellen. De huid, de spieren, de botten en het bloed zijn opgebouwd uit eiwitten. Ook heeft het lichaam voortdurend eiwitten nodig om nieuwe cellen te maken en oude cellen te vernieuwen. Maar aminozuren kunnen ook verder worden afgebroken om energie te leveren.

Eiwit in brood

Hoewel je brood (en andere graanproducten) niet gelijk linkt aan eiwit-inname, krijgen we bijna een kwart van de eiwitinname via graanproducten binnen. Daarmee staan graanproducten op nummer drie, achter vlees en melkproducten. Brood en diverse graanproducten zijn zelfs (vaak) een bron van eiwit en hebben een belangrijk aandeel in de voorziening van bepaalde essentiële aminozuren. Dat zijn aminozuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Gemiddeld moet een volwassene 8-11% van zijn energie-inname uit eiwit halen. Een sneetje brood bevat 2,5 tot 4 gram eiwit. Hierbij geldt ook dat volkorenbrood meer eiwit bevat dan wit- en bruinbrood.

Een verschuiving in de richting van meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon is bevorderlijk voor de gezondheid en het milieu. Dat betekent ook een verschuiving van meer plantaardige en minder dierlijke eiwitten. Brood en andere graanproducten passen prima in een meer plantaardig voedingspatroon, omdat brood ook een bron van (plantaardig) eiwit is. 

Brood en sport

Brood en sport

Volkoren, goed tot in je vezels

Volkoren, goed tot in je vezels

Delen via