Campagne gefinancierd met steun van de Europese Unie
De Europese Unie steunt campagnes
voor de promotie van
hoogwaardige landbouwproducten

Is brood een dikmaker?

Nee, brood op zich is geen dikmaker. Natuurlijk geldt voor alles, dat als je er te veel van eet dat je er dik van kunt worden. Wanneer je meer calorieën eet dan je lichaam nodig heeft, zal je aankomen. Of deze calorieën uit eiwitten, vetten of koolhydraten komen, maakt niets uit. Als je je houdt aan de aanbevolen hoeveelheden brood van het Voedingscentrum en je kiest de juiste hoeveelheid en het juiste soort beleg, dan word je van brood zeker niet dik!

Brood bestaat vooral uit zetmeel en bevat weinig vet. Ter vergelijking: 1 volkoren boterham bevat ongeveer 0,8 gram vet en 78 kcal, 1 portie krokante muesli 4,5 gram vet en 109 kcal en een gevulde koek 9,5 gram vet en 218 kcal.

De kilocalorieën in een broodmaaltijd zijn dus vooral afkomstig van het beleg en niet van de boterham. In onderstaand voorbeeld kun je zien wat het verschil op een lunch kan zijn als je dezelfde hoeveelheid brood kiest, maar met verschillend beleg. Het verschil tussen drie mager belegde en drie vet belegde boterhammen is al gauw ruim 20 gram vet. Dit komt overeen met ongeveer 200 kcal!

Lunch - Slank

 Vet in gram

 Lunch - Vet

 
 3 snee volkorenbrood 3 snee volkorenbrood   3
 3 x dieethalvarine 3 x margarine  14 
 1 x 30+ kaas 1 x volvette (48+) kaas 
 1 x kipfilet 1 x worst
 1 x rauwkost  0 1 x chocoladepasta 
 Totaal:                     11 Totaal: 

32

 

Wil je meer weten over welke belegsoorten je het beste kunt kiezen, kijk dan naar de keuzetabel van het Voedingscentrum.

 

Of je dik wordt van brood?