Campagne gefinancierd met steun van de Europese Unie
De Europese Unie steunt campagnes
voor de promotie van
hoogwaardige landbouwproducten

Is er controle op volkorenmeel en volkorenbrood?

Wanneer graan gemalen wordt, ontstaat volkorenmeel. De molenaar kan ervoor kiezen om alle losse onderdelen uit het volkorenmeel - meelkern, zemelen en kiem - uit elkaar te zeven. Hij kan dan bijvoorbeeld bloem (alleen de meelkern) aan de bakker leveren zodat er witbrood van gemaakt kan worden. Ook kan hij de losse onderdelen weer in de natuurlijk verhouding bij elkaar terugbrengen. Zo ontstaat er weer volkorenmeel waar de bakker volkorenbrood van maakt. 

Hoe weet de molenaar dat hij de juiste verhoudingen heeft?

Omdat graan een natuurproduct is, kan de verhouding tussen de losse bestanddelen (meelkern, zemelen en kiem) van de graankorrel wisselen. Door tientallen jaren van onderzoek is er een duidelijk beeld van de ranges van die verhouding.

Wie controleert dit?

Ondanks dat er een duidelijk beeld is van wat de ‘natuurlijke verhouding’ is, is dit nog niet wettelijk vastgelegd. De bakkerijsector streeft wel naar een wettelijke definitie. De stichting SVVW uit Wageningen heeft een certificeringsprotocol opgesteld, waarbij onder meer het volkorenmeel wordt geanalyseerd in een laboratorium. Molenaars kunnen op eigen verzoek deze volkoren inspectie laten uitvoeren door SVVW en zo een certificaat behalen. Meer informatie over het certificeren van volkorenmeel is te vinden via www.svvw.nl