Campagne gefinancierd met steun van de Europese Unie
De Europese Unie steunt campagnes
voor de promotie van
hoogwaardige landbouwproducten

Het verschil tussen bloem en (volkoren)meel

Brood kan gemaakt worden van bloem, meel of volkorenmeel. Maar wat is eigenlijk het verschil hiertussen? We geven je graag het antwoord.

Bloem
Bloem wordt gemaakt van uitsluitend het binnenste deel van de graankorrel; het meellichaam. Alle overige onderdelen zoals de zemelen en de kiem worden er na het malen uitgezeefd waardoor er een wit graanpoeder overblijft. Bloem wordt gebruikt voor de bereiding van witbrood. 

Volkorenmeel
Volkorenmeel bevat alle onderdelen van de graankorrel, dus het meelkern, de kiem en de zemel in hun natuurlijke verhouding. De kleur van ‘volkorenmeel’ is lichtbruin.

Meel
Voor bijvoorbeeld bruinbrood wordt een combinatie van bloem en volkorenmeel gebruikt. Dit noemen we meel. 

Wat is gezonder: bloem, meel of volkorenmeel?
In zowel bloem als (volkoren)meel zitten vitamines, mineralen, vezels en koolhydraten. Maar voor het meest gezonde brood, kies je volkoren, dus brood gemaakt van volkorenmeel. Volkorenbrood is gemaakt van de hele graankorrel en bevat dus alle goede voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft. Het maakt daarbij niet uit of het een brood is van tarwe, spelt, rogge of een andere graansoort. En ook niet of het brood gemaakt is met gist of met desem.

Meestgestelde vragen over volkoren

Wat is het verschil tussen meel, bloem en volkorenmeel?

TrefwoordenEiwit Energie Gezonde voeding Jodium Koolhydraten Mineralen Vet Vitamines Voedingsstoffen Voedingsvezel Voedingswaarde Volkoren