MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeGezondheid VoedingsstoffenZoutDurf te vragen: waarom halen ze het zout niet gewoon uit brood?

Durf te vragen: waarom halen ze het zout niet gewoon uit brood?

Nederlanders eten te veel zout en dat zit ‘m niet in die paar korrels die je op je gekookte ei strooit. Het meeste zout dat we binnenkrijgen zit verwerkt in producten als kaas en brood. Nou, weg met dat zout dan toch?!

We mogen 6 gram, maar de meeste volwassen mensen eten gemiddeld 7,8 gram zout per dag. Oeps, ja dat is te veel. Dat kan bijdragen aan een te hoge bloeddruk en als je daar chronisch mee loopt, heb je een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Geen gek idee om minder zout te eten dus.

Daar kun je deels zelf op letten door minder zout door en over je eten te strooien. Maar zo’n 80% van het zout dat we binnenkrijgen, zit al in het eten en drinken dat we in de supermarkt kopen. Chips en snacks, soepen en sauzen,- zijn grote bronnen van zout, maar ook in kaas, vleesproducten en… brood zit zout.

Logische stap om fabrikanten en bakkers te verbieden nog langer zout toe te voegen aan ons eten. Zou je denken, maar zo simpel is het niet. Want zout heeft ook gewoon een functie. Zéker in brood. Zout zit niet voor niks in brood, en bovendien is het niet alleen maar slecht.

Brood zonder zout smaakt ten eerste nergens naar. En daarnaast zorgt zout dat deeg beter kan rijzen. De korst wordt er krokant van en het brood blijft langer lekker, omdat het meer vocht vasthoudt. 

Daarnaast zit er in het meeste brood speciaal bakkerszout; zout dat al decennialang (serieus, sinds de Tweede Wereldoorlog) verrijkt wordt met jodium. A, omdat we jodium nodig hebben voor het goed functioneren van onze schildklier en omdat een tekort aan jodium kan zorgen voor groeiachterstand en verminderd leervermogen bij kinderen. En B, omdat er maar weinig voedingsmiddelen zijn die het mineraal bevatten. Alleen in zeevis, eieren, zuivelproducten en zeewier zit het. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium voor volwassenen is 150 microgram en dat haal je uit zo’n 6 tot 7 sneetjes brood.

Dus wie denkt dat bakkers het slecht menen en zonder nadenken te veel zout in ons brood stoppen, heeft het mis. Bakkersverenigingen en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hebben zelfs een convenant ondertekend waarin ze beloven zo vaak mogelijk bakkerszout met extra jodium te gebruiken. Al sinds 2009 is deze sector bezig zout te verlagen, waardoor er nu 25 procent minder zout in brood zit dan vroeger. Een gemiddelde boterham van 35 gram bevat nu zo’n 0,35 gram zout. Het maximum dat voor een gezonde volwassene wordt geadviseerd is 6 gram per dag. Als we er dan voor het gemak even van uitgaan dat je 5 sneetjes eet per dag, zit je aan 1,75 gram. Dat valt best mee toch?

Trefwoorden

Delen via