MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Zout

Brood is één van onze basisvoedingsmiddelen. Het levert belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en voedingsvezels. Brood bevat ook zout. De bakker voegt dit toe aan het deeg. Zout speelt een rol in de broodbereiding. Het zorgt ervoor dat het deeg niet plakkerig is en het geeft brood volume en een knapperige korst. En natuurlijk smaak.

Teveel zout (natriumchloride) zorgt voor een verhoogde bloeddruk. Hoe hoger de bloeddruk, des te groter de kans op hart- en vaatziekten. Als de gemiddelde zoutconsumptie van Nederlanders daalt, gaat ook de gemiddelde bloeddruk omlaag. Dit kan veel levens redden. Daarom wil de overheid dat de hoeveelheid zout die mensen eten omlaag gaat naar gemiddeld 6 gram per dag. In de praktijk gebruikt de gemiddelde volwassen Nederlander ongeveer 7,8 gram zout per dag. Dat komt niet alleen door het zout uit de zoutpot, maar ook door het eten van brood, vleesproducten en kaas.

Met zout in brood is wat bijzonders aan de hand: er is jodium aan toegevoegd. Dit bakkerszout zorgt ervoor dat brood een belangrijke bijdrage levert aan jouw jodiuminname!

Zoutverlaging in brood

Zoutverlaging in levensmiddelen is in het kader van gezondheid belangrijk. Zo ook in brood. Dat is ook de reden dat er bindende afspraken gemaakt zijn binnen de bakkerijsector om de hoeveelheid (bakkers)zout in brood te verminderen. Er zijn stappen gezet in 2009, 2013 en 2017, wat maakt dat het zoutgehalte sindsdien met 25% is teruggebracht. In 2009 bevatte brood gemiddeld 1,3 gram zout per 100 gram brood (ongeveer 0,46 gram zout per snee brood), in 2021 nog 1,0 gram zout per 100 gram brood (ongeveer 0,35 gram zout per snee brood). De bakkers zorgen er met hun vakmanschap voor dat zij hetzelfde luchtige en lekkere brood blijven maken. En omdat de zoutverlaging stapsgewijs gaat, wordt het verschil niet in smaak geproefd.

De zoutnorm is vastgelegd in het Warenwetbesluit Meel en brood en geldt voor veel verschillende soorten brood: groot- en kleinbrood, glutenvrij brood, roggebrood, stokbrood etc. Hartige broodjes bevatten meer zout. Industriële bakkers hebben afspraken gemaakt over zoutreductie in saucijzen-, worsten- en kaasbroodjes.  

Hoe zit het nou eigenlijk met zout in brood?

Delen via