MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Welke soorten brood zijn er?

Brood bestaat in eindeloos veel soorten: grofweg in te delen in wit, bruin en volkoren. Wat is nu het verschil tussen het ene en het andere brood? We leggen het graag uit.

Wit
Knipwit, casinowit, tijgerwit, ciabatta, kaiserbroodjes: witbrood is er in veel varianten. Bakkers maken witbrood van bloem: het gemalen binnenste van de graankorrel, dat de meelkern heet. Witbrood levert energie, vezels, vitamines en mineralen, maar minder dan in bruin- of volkorenbrood. In bruinbrood zijn de zemelen met het blote oog zichtbaar.   

Bruin
Bruinbrood maken bakkers van meel: meel is een combinatie van bloem en volkorenmeel. In volkorenmeel zit de hele graankorrel: de meelkern, de zemel én de kiem. Hoe meer volkorenbrood de bakker gebruikt, hoe rijker de smaak van het bruinbrood en hoe meer goede voedingsstoffen het bevat. 

Volkoren
Brood mag alleen volkoren heten, als het meelbestanddeel voor 100% afkomstig is van de hele graankorrel: volkorenmeel. Dat betekent dat de zetmeelrijke kern, kiem en zemel van de graankorrel in hun natuurlijke verhouding aanwezig zijn. Of het meel nu fijn of grof gemalen is, maakt geen verschil. Het blijft volkorenbrood. Volkorenbrood heeft de volle smaak van graan en bevat een vergelijkbare hoeveelheid energie als wit- en bruinbrood, maar de meeste vezels, vitamines en mineralen.

Brood van verschillende graansoorten
Wit-, bruin-, en volkorenbrood wordt meestal gemaakt van tarwe. Maar er zijn ook nog andere graansoorten zoals spelt, rogge en mais. Daar wordt bijvoorbeeld speltbrood, roggebrood of tarwemaisbrood van gemaakt. De officiële benaming van het brood moet duidelijk aangeven wat erin zit. Meer daarover lees je hier