HomeVraag & antwoordWelke broodsoorten zijn er (30)Is biologisch (volkoren)brood gezonder dan ‘gewoon‘ volkorenbrood?

Is biologisch (volkoren)brood gezonder dan ‘gewoon‘ volkorenbrood?

Nee. Biologisch brood is niet beter voor je gezondheid dan gewoon brood. Zowel biologisch als gangbaar brood kun je veilig eten. En beiden bevatten belangrijke voedingsstoffen als vezels, ijzer en B-vitamines, in overeenkomstige hoeveelheden.

De gedachte dat biologisch brood beter is vanwege minder toevoegingen, is niet juist. In brood kunnen broodverbetermiddelen gebruikt worden, om de kwaliteit, houdbaarheid of structuur te verbeteren. Ook voor biologisch brood zijn (sommige) broodverbetermiddelen toegestaan om te gebruiken, onder strikte voorwaarden. Bovendien zijn broodverbetermiddelen absoluut veilig te gebruiken. Broodverbetermiddelen zijn gewone natuurlijke ingrediënten als melkpoeder, suiker of vetten. En waar ze een E-nummer hebben, zijn ze onderzocht door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Heb je voorkeur voor een brood zo min mogelijk toevoegingen: die worden door zowel biologische als ‘gewone’ bakkers gebakken.

Uiteraard kun je uit andere overwegingen voor biologisch brood kiezen. Dat is prima! Belangrijk om op te letten als je vooral biologisch brood eet, is je jodiuminname. Brood is een belangrijke bron van jodium, wanneer bakkerszout is gebruikt. Dat is zout waaraan jodium is toegevoegd. Biologische bakkers kiezen er regelmatig voor om (op verzoek van de klant) zeezout te gebruiken in plaats van bakkerszout. In zeezout zit wel wat jodium, maar zeer weinig. Kijk op het etiket of het brood bakkerszout bevat, of vraag er naar bij de bakker of het winkelpersoneel.