HomeVraag & antwoordBrood gezondheid (59)Hoe weet ik of ik coeliakie heb?

Hoe weet ik of ik coeliakie heb?

Als je vermoedt dat coeliakie de oorzaak is van je klachten, dan is het raadzaam altijd eerst contact op te nemen met jouw huisarts. De arts zal meestal eerst een bloedonderzoek laten doen. Als uit dit bloedonderzoek blijkt dat er een kans bestaat dat je coeliakie hebt, zal de arts je doorverwijzen naar een specialist. De specialist zal een darmonderzoek doen en hierbij een zogenaamd 'darmbiopt' afnemen. Hierbij wordt een stukje van je dunne darmslijmvlies onderzocht op kenmerken van coeliakie. Als hieruit blijkt dat je coeliakie hebt, zal de specialist je adviseren een glutenvrij dieet te volgen en je voor advies op maat doorverwijzen naar een diëtist.

Bij het goed volgen van een glutenvrij dieet herstelt de darm zich na enige tijd en verdwijnen de klachten. Mensen met coeliakie moeten dit dieet levenslang volgen. Zouden zij stoppen met het dieet, dan komen de klachten weer terug. Zelfs bij zeer kleine hoeveelheden ontstaat er weer schade aan de dunne darm.

LET OP! Begin nooit zomaar op eigen houtje met een glutenvrij dieet zonder dat de diagnose op de bovengenoemde wijze door een specialist is gesteld. Het al beginnen met een glutenvrij dieet kan de diagnose hinderen. Het volgen van een glutenvrij dieet is daarnaast zeer ingrijpend en duur en het is daarom van belang om zeker te weten dat dit de juiste behandeling is van jouw klachten.

 

Wat zijn gluten eigenlijk?

Delen via