CAMPAGNE GEFINANCIERD MET STEUN VAN DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Wat is meergranenbrood?

Meergranenbrood wordt van meerdere graansoorten gemaakt (de naam zegt het al). Bijvoorbeeld tarwe, maïs, gerst en rogge. De term "meergranen" is wettelijk vastgelegd. Daarom mag een brood (vanaf 1 juli 2022) pas meergranenbrood genoemd worden wanneer er minimaal 3 verschillende graansoorten in het meelbestanddeel aanwezig zijn én de graansoort die het meest aanwezig is maximaal 90% van het meelbestanddeel vormt. De hoeveelheid van de afzonderlijke graanbestanddelen, uitgedrukt als percentage van het broodgewicht, wordt in de ingrediëntenlijst van voorverpakt brood vermeld. Meergranenbrood kan gemaakt worden op basis van bloem en op basis van (volkoren)meel. Vanaf 1 juli 2022 moet ook op elk brood worden aangegeven of het wit, bruin of volkoren is. Wel zo duidelijk!

Voedingswaarde van meergranenbrood
De voedingswaarde van meergranenbroden verschilt omdat sommige op basis van bloem en andere op basis van (volkoren)meel worden gemaakt. Ook het gehalte aan voedingsvezels, vitamines en mineralen in meergranenbrood verschilt per soort. Dat komt doordat verschillende graansoorten verschillende voedingsstoffengehaltes hebben. Tot slot zijn veel meergranensoorten gedecoreerd met zaden of bevatten ze gebroken of hele graankorrels. Ook die hebben invloed op de voedingswaarde van het brood.

Om te weten of er veel of weinig voedingsvezels in een meergranenbrood zitten kun je kijken of het is gemaakt van volkorenmeel, meel of bloem. Een meergranenbrood waarvan volkoren meelsoorten het voornaamste bestanddeel zijn, zal meer voedingsvezels bevatten dan een meergranenbrood dat vooral bloem bevat.