Campagne gefinancierd met steun van de Europese Unie
De Europese Unie steunt campagnes
voor de promotie van
hoogwaardige landbouwproducten

Is speltbrood koolhydraatarm?

Een brood van de graansoort spelt bevat niet minder koolhydraten dan een tarwebrood. Dat wordt vaak gedacht, maar is niet waar. De hoeveelheid koolhydraten is in beide broden vergelijkbaar. Het lijkt wel of spelt ietsje meer eiwitten bevat dan tarwe. Spelt en tarwe zijn nauw aan elkaar verwant. Eigenlijk zijn het neef en nicht. Zodoende is ook de voedingswaarde van spelt redelijk vergelijkbaar met die van tarwe.

Wat is dan precies een koolhydraatarm brood?

Een koolhydraatarm brood is een brood met minder koolhydraten. Het bevat zeker 30% minder koolhydraten dan een vergelijkbaar gangbaar brood, dat is wettelijk zo bepaald. Strikt genomen mag ook niet gesproken worden van koolhydraatarm, maar van brood met minder koolhydraten of brood met een verlaagd koolhydraatgehalte. De broden met minder koolhydraten zijn op basis van tarwe. Daarbij is een deel van het tarwemeel vervangen door sojameel of bonenmeel, omdat hierin minder koolhydraten zitten. Soja- en bonenmeel bevatten meer eiwitten dan tarwemeel. Daarnaast wordt er in brood met een verlaagd koolhydraatgehalte vaak gebruik gemaakt van extra olie of margarine en/of ingrediënten die van nature een hoog voedingsvezel en/of vetgehalte hebben. Denk aan lijnzaad en zonnebloempitten. Door een hoger vetgehalte bevatten dit soort broden vaak meer calorieën dan gewoon brood. Overigens zijn dit wel vooral de goede onverzadigde vetten.

Ook van een speltbrood is het in principe mogelijk om een brood te maken met minder koolhydraten, bijvoorbeeld door een deel van het speltmeel te vervangen door bonenmeel. Maar nogmaals, een speltbrood is in de basis geen koolhydraatarm brood.

Of een brood een verminderd koolhydraatgehalte heeft, is vaak op de verpakking te zien. Fabrikanten zetten er bijvoorbeeld op: koolhydraat verlaagd.