HomeBroodsoortenVolkorenbroodWat je echt moet weten over volkorenbrood

Wat je echt moet weten over volkorenbrood

Wat is het verschil tussen volkorenbrood en bruin brood? En waarom is het eigenlijk zo gezond? Handig om te weten: volkorenbrood is ook écht volkoren als het erop staat.

1. Het is gemaakt van volkorenmeel

En volkorenmeel bestaat uit de volledige graankorrels die nog alle voedingsstoffen bevatten, zoals vitaminen, mineralen, voedingsvezels, koolhydraten en eiwitten. Voor volkorenbrood worden dus de héle graankorrels gemalen. Als de bakker daar een brood van bakt komen al die goede stoffen in het brood terecht.

2. Niet al het bruin brood is volkorenbrood

Bruinbrood is een mengsel van volkorenmeel en bloem. Maar wat is precies het verschil? Daarvoor kijken we opnieuw naar de graankorrel. Die graankorrel bestaat uit verschillende delen. Het binnenste deel van de graankorrel, de meelkern, bestaat voornamelijk uit koolhydraten en eiwitten. In de buitenste laag van de korrel zitten de zemel en de kiem, die bevat de meeste voedingsvezels, vitaminen en mineralen en zogenaamde bio-actieve stoffen. Maal je de hele graankorrel, dan komen al deze voedingsstoffen in het volkorenmeel terecht. Zeef je alle zemelen en de kiemen eruit, dan blijft er witte bloem over. Daar maakt de bakker dan wit brood van. Voor bruinbrood neemt de bakker dus een mengsel van volkorenmeel en bloem.

3. Volkorenbrood bevat de meeste vezels

Een volkorenboterham bevat 2,3 gram vezels, een bruine boterham 1,8 gram. Volkorenbrood levert een belangrijke bijdrage aan wat je dagelijks nodig hebt aan vezels. Per dag heb je 30 tot 40 gram vezels nodig. Dat betekent niet dat je voor een gezond dieet ineens 15 boterhammen moet eten, maar bijvoorbeeld ook groenten, fruit, zilvervliesrijst en andere vezelrijke producten zoals peulvruchten.

4. Volkorenbrood is ook echt volkorenbrood

Hoe weet je dat het broodje dat je koopt ook echt volkorenbrood is? Je kunt ervan uitgaan dat brood dat bij de bakker of in de supermarkt als zodanig wordt verkocht, ook echt is gemaakt van die hele graankorrel. Voor 100 procent! Dat moet namelijk zo volgens de Warenwet.

5. Meergranenbrood is niet per definitie gezonder dan volkorenbrood

Meergranenbrood is gemaakt van meer dan één graansoort en kan zowel volkorenmeel als bloem als een combinatie daarvan als basis hebben. Voor de meest gezonde variant moet je dus de volkorenvariant kiezen. Liefst met extra zaden en pitten, want die bevatten ook voedingsstoffen. Ook een spelt- of desembroodje is niet per definitie volkoren. Wil je dus volkoren eten, let er dan op dat je meergranen-, spelt- of desembrood van volkorenmeel is gemaakt. Vanaf 1 juli 2022 wordt elk brood aangeduid met wit, bruin of volkoren, bijvoorbeeld heel volkoren meergranenbrood. Wel zo duidelijk!

Delen via