CAMPAGNE GEFINANCIERD MET STEUN VAN DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeBroodsoortenVolkorenbroodHoe herken je nou écht volkorenbrood? (Het antwoord is simpeler dan je denkt)

Hoe herken je nou écht volkorenbrood? (Het antwoord is simpeler dan je denkt)

Misschien weet je het inmiddels: het meest voedzame brood is altijd de volkoren variant. En dat kan dan wel mooi op de verpakking staan, maar is dat niet gewoon een marketingtruc? Hoe weet je nou zeker of je echt volkorenbrood koopt? Door de kleur? De pitjes?

Hoewel we het vaak wel denken, zie je helaas niet aan de kleur of het aantal zaden en pitjes in het brood hoe gezond het eigenlijk is. Hoe voedzaam het brood is, kun je het beste bepalen door te kijken naar het gebruikte basisingrediënt. Dat kan bloem, meel of volkorenmeel zijn. Dat laatste wordt gemaakt van de hele tarwekorrel en dat zorgt ervoor dat volkorenbrood - in vergelijking met wit- en bruinbrood - de meeste voedingsvezels, vitamines en mineralen bevat.

Uit onderzoek blijkt dat volkorenbrood gemiddeld bijna drie keer zoveel voedingsvezels bevat als witbrood. Het verschil? Een snee volkorenbrood bevat gemiddeld 2,3 gram voedingsvezel; witbrood gemiddeld 0,8 gram en bruinbrood bevat zo’n 1,8 gram voedingsvezel per snee. Oké, duidelijk. Als we voor gezond gaan, gaan we voor volkoren. 

Maar hoe weet je dan of je écht volkorenbrood koopt als je het aan de buitenkant niet kunt zien? Aan de bakker kun je dat uiteraard gewoon vragen. En verder is het antwoord eigenlijk simpeler dan je denkt: bij voorverpakt brood staan alle ingrediënten op volgorde van hoeveelheid gewoon op het etiket. Het enige dat je hoeft te doen, is dus zoeken naar brood met als eerste ingrediënt: volkorenmeel.

Bovendien kun je ervan uitgaan dat als een brood wordt verkocht als volkoren, het ook écht volkorenbrood is. Dat is namelijk vastgelegd in de wet. Daar staat in geschreven dat als brood ‘volkoren’ wordt genoemd alle bestanddelen van de graansoort in hun natuurlijke verhouding aanwezig moeten zijn. Oftewel: de volledige korrel. En daar wordt door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) op toegezien. Je kunt er dus op vertrouwen dat volkorenbrood écht voor 100% volkoren is en dus  de meest voedzame koop. Wel zo geruststellend toch?

Trefwoorden