HomeGezondheid VoedingsstoffenEnergieZitten er minder calorieën in een geroosterde boterham?

Zitten er minder calorieën in een geroosterde boterham?

Wie op de kilootjes let, zal zich in allerlei bochten wringen om minder calorieën binnen te krijgen. Een lekkere boterham met boter en een dikke plak kaas staat niet per se meer op het lijstje dieetvriendelijk voer. Een geroosterde boterham met hüttenkäse of kipfilet en rauwkost daarentegen wel. Maar geloven we nou echt dat brood calorieën verbrandt tijdens het roosteren?

Als je brood roostert zou dat ten goede komen aan het aantal calorieën in het bammetje. Als in, het zouden er dus minder worden

Het voelt ook lichter, zo’n geroosterd broodje dus daar kun je er dan best twee van nemen. Toch? Maar wie of wat deze fabel verzonnen heeft, weten we eigenlijk niet. De hoeveelheid calorieën per snee blijft namelijk gewoon gelijk. Bij bruin brood is dat zo’n 83 kilocalorieën. Of je het nu roostert of niet. Het is natuurlijk onzin dat zo’n broodrooster dezelfde functie zou hebben als een rondje hardlopen of zo. Brood verliest géén calorieën door het te roosteren.

Wat er wél gebeurt tijdens het roosteren, is dat een deel van het vocht uit het brood verdampt. 
Vandaar de knapperige, lichtere boterham die uit je toaster komt. Op zich zou je kunnen zeggen dat geroosterd brood per 100 gram daarom iets meer energie levert dan gewoon brood. Maar niemand eet (zéker niet iemand die op dieet is) een snee van 100 gram. Dus voor de calorieën maakt het nogmaals niet uit of je boterham geroosterd is of niet.

Sowieso heeft brood zelf eigenlijk niet direct een aandeel in dikmakerij. 
In een normale boterham zit namelijk minder dan 1 gram vet per sneetje. De calorieën waar je je druk om maakt, zitten meer in het beleg dat je kiest. Superlekker op (geroosterd) brood, maar veel calorieën: een dikke laag boter met een beetje zeezout, 48+ kaas (smelt zo lekker!), chocoladepasta (idem!) of avocado met een gebakken ei en mayo. Yum! Net zo lekker, maar minder calorieën? Hüttenkäse met komkommer, kipfilet met tuinkers, 30+ kaas met tomaat of geplette aardbeien.

Overigens zijn mensen geneigd om van geroosterd brood meer te eten.
Het hapt zo lekker weg als het knapperig is. Veel mensen vinden een warme boterham lekkerder dan een koude. Je zou dus bijna kunnen zeggen, als je écht alles wil doen om op de calorieën te letten, dat je tijdens je dieet beter kan kiezen voor een licht belegde ongeroosterde boterham. Dan is de verleiding minder groot om te veel te eten.

Oh, waar je trouwens wel op moet letten als je brood roostert, zijn de verbrande stukjes. Daarin zitten polycyclische aromatische koolwaterstoffen, een moeilijk woord voor stoffen die heel ongezond en zelfs kankerverwekkend kunnen zijn. Donkere stukken kun je er beter afschrapen dus.

Krijg je direct trek? Probeer dit recept voor geroosterde ciabatta panzanella 
Trefwoorden