Kun je brood eten als je lactose-intolerant bent?
Kun je brood eten als je lactose-intolerant bent?
Lactose is een suiker die in melk van zoogdieren voorkomt, oftewel: melksuiker. Een koolhydraat die een hoop energie levert, zoals koolhydraten dat doen, maar voor sommige mensen helaas ook klachten.
First things first: wanneer ben je nou lactose-intolerant? Lactose-intolerantie wordt vaak verward met koemelkallergie.
Bij iemand met een allergische overgevoeligheid voor koemelkeiwit herkent het afweersysteem dit eiwit niet, en gaat daartegen afweerstoffen aanmaken. Dit kan darmklachten opleveren, maar ook eczeem of zelfs astma. Een vervelende aandoening die door een arts moet worden vastgesteld. De behandeling hiervan bestaat uit een streng koemelkeiwit-vrij dieet waarbij producten zoals melk, boter en kaas, maar soms ook producten waar ingrediënten van koemelk in gebruikt zijn, niet meer gegeten mogen worden.
Lactose-intolerantie is niet zo zwart-wit. Het heeft te maken met het enzym ‘lactase’, dat lactose afbreekt in de darmen.
Als je hiervan geen of te weinig hebt, kan het lastiger zijn om lactose te verteren. Daardoor kunnen darmklachten zoals een opgeblazen gevoel of diarree ontstaan. Maar dit heeft dus niets te maken met het afweersysteem en het is dus geen allergie.
Neemt niet weg dat klachten bij lactose-intolerantie ook vervelend kunnen zijn: buikpijn, misselijkheid, winderigheid…
Geen pretje. En de ernst van de klachten verschilt per individu. Je kunt ‘t ook een beetje zijn, je kunt het zijn zonder klachten, óf klachten ervaren terwijl je slechts een beetje intolerant bent. Lactose-intolerantie betekent bovendien niet dat je helemaal geen melkproducten meer kunt eten. Harde kazen bijvoorbeeld bevatten vaak geen lactose, en de intolerantie is te balanceren met de hoeveelheid die je binnenkrijgt. Met een diëtiste kun je bepalen wat voor jou een goede balans is.
En wat brood betreft? De basis ingrediënten van brood zijn bloem of meel, water, gist en zout.
Komt geen melk of lactose aan te pas dus en je kunt met zowel een koemelkallergie als een lactose-intolerantie gewoon brood eten. Het komt echter wél voor dat bakkers voor speciaal brood kiezen om een deel van het water te vervangen voor melk(poeder). Voor melkbrood (joh), croissants en briochebrood wordt dit bijvoorbeeld gedaan. Daarnaast maken bakkers vaak ook gebruik van broodverbetermiddelen die eventueel ook koemelkeiwit kunnen bevatten. Wie dus écht zeker van z’n zaak wil zijn, kan dit bij de bakker gewoon even navragen of het etiket goed bekijken.