MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Glutensensitiviteit

Naast mensen met coeliakie en mensen met tarwe-allergie lijkt er ook een groep mensen te zijn die wel klachten ondervindt door het eten van glutenbevattende producten, maar waarbij coeliakie en tarwe-allergie uitgesloten zijn. Hierover hoor je de laatste jaren veel in de media.

Wat zijn gluten nou eigenlijk?

Voorlopig wordt dit fenomeen door wetenschappers omschreven als niet-coeliakie tarwesensitiviteit (NCWS). Er is echter nog erg veel onduidelijk. Zo weet men niet zeker of het wel de gluten zijn die de klachten veroorzaken. Ook weet men niet hoe de klachten veroorzaakt worden (hoe dit in het lichaam werkt) en of het wel bij alle patiënten dezelfde oorzaken zijn. Ook is het niet bekend hoeveel tarwe deze mensen tolereren voordat er klachten ontstaan. Wellicht ligt deze grens hoger dan bij de allergische voedselovergevoeligheid.

Doordat er nog veel onduidelijk is, is het ook moeilijk in te schatten hoe groot deze groep mensen is. Schattingen in de literatuur lopen uiteen van 0,5% tot 10% van de westerse bevolking.

Hype glutenvrij lijkt voorbij

Een tijd lang werd door verschillende mensen via media verkondigd dat glutenvrij eten gezonder is. Daardoor ontstond veel meer vraag naar glutenvrije gerechten. Er leek sprake te zijn van een hype. Terwijl het niet wetenschappelijk is bewezen dat glutenvrij eten gezonder is voor mensen die geen intolerantie of allergie voor gluten hebben.

Granen zijn een belangrijk onderdeel van onze voeding. Het weglaten van gluten en daardoor veel granen, kan leiden tot een eenzijdig voedingspatroon waarbij een tekort aan voedingsstoffen kan ontstaan, bijvoorbeeld aan vitamine B, E, jodium, vezel en ijzer. Als compensatie wordt vaak gekozen voor speciale, dure glutenvrije producten. Deze zijn vaak minder gezond dan de variant met gluten vanwege meer suiker, zout en vet en minder gezonde voedingsstoffen als voedingsvezels, vitamines en mineralen. Wil je glutenvrij eten? Laat je dan goed voorlichten om een tekort aan voedingsstoffen te voorkomen.

Delen via