Campagne gefinancieerd
met steun van de Europese Unie
De Europese Unie steunt campagnes
voor de promotie van
hoogwaardige landbouwproducten

Overgevoeligheid & ziekten

De termen voedselovergevoeligheid, voedselintolerantie en voedselallergie worden vaak door elkaar gebruikt. Maar waar hebben we het nu eigenlijk over?

Definities

Voedselovergevoeligheid is een overkoepelende term voor ongewenste reacties van het lichaam die kunnen optreden bij het eten of aanraken van bepaalde voedselbestanddelen. Het begrip wordt opgesplitst in een allergische en een niet allergische voedselovergevoeligheid. In de voorlichting wordt voor een niet allergische voedselovergevoeligheid vaak de term 'voedselintolerantie' gebruikt. Overgevoeligheidsreacties kunnen uiteenlopen van lichte jeuk of een opgeblazen gevoel tot een opgezwollen gezicht en zelfs een hartstilstand.

Meer informatie over:

Gluten

Waarom zitten ze in brood? En zijn gluten ongezond?

Glutensensitiviteit

Naast mensen met coeliakie en mensen met tarwe-allergie lijkt er ook een groep mensen te zijn die wel klachten ondervindt door het eten van tarwe(producten) maar waarbij coeliakie en tarwe-allergie uitgesloten zijn.

Coeliakie

Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij iemand overgevoelig reageert op gluten. Wij vertellen je er graag meer over.

Voedselallergie

Tarwe, noten, pinda, sesam of melk(eiwit): sommige mensen krijgen een heftige reactie na het eten van deze producten. Lees hier alles over een voedselallergie!

Voedselintolerantie

Lactose-intolerantie is een voorbeeld van een voedselintolerantie. Maar wat is dat precies? en wat is het verschil met een voedsel allergie? Wij leggen het je graag uit.

Ziekten

Diabetes, hart- en vaatziekten, nierziekten en andere ziekten kunnen sterke invloed hebben op je voedingspatroon. Wij vertellen je er graag meer over.