Last van je stoelgang?

Brood kan helpen

Last van je stoelgang? Brood kan helpen.

Het blijft een beetje gênant: praten over je stoelgang. Vooral als dit soms lastig gaat. Maar wist je dat diarree of verstoppingen vaak verholpen kunnen worden met goede voeding? Een gezonde werking van je darmen is bovendien belangrijk voor het functioneren van de rest van je lijf – én zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit.

We zetten een aantal feitjes voor je op een rij:

  1. Ja, er zijn inderdaad mensen die darmklachten krijgen door brood

Mensen die klachten krijgen door brood hebben mogelijk een glutenintolerantie: coeliakie heet dat. Symptomen zijn onder andere ernstig opgeblazen darmen, diarree of pijn in de buik als ze ook maar in aanraking komen met gluten. Maar deze symptomen overlappen met andere ziekten en zijn niet altijd een teken van coeliakie. Gluten zitten in brood, maar ook in andere producten waarin glutenbevattende granen verwerkt zijn. Denk aan crackers, pizza, soep, paneermeel, koek, snoepjes, en bier. Als je coeliakie hebt, moet dat door een maag- en darmspecialist worden vastgesteld en betekent dit dat je een leven lang een aangepast dieet volgt. Veel mensen zijn tegenwoordig bang voor zo’n glutenallergie, die gelukkig maar uitzonderlijk voorkomt, en denken dat ze het misschien hebben, zonder de ernst van de werkelijke aandoening te kennen.

  1. Máár: de meeste mensen hebben brood júist nodig voor gezonde darmen

Want veel darmproblemen zijn te verminderen door je voeding aan te passen: meer vezels gaan eten bijvoorbeeld. Onze darmen hebben vezels nodig om voedsel goed te kunnen verteren, en als basis voor een gezonde darmflora. Vezels worden ook wel ‘prebiotica’ genoemd, omdat ze een soort bodem vormen voor de goede bacteriën in je darmen. In Nederland krijgen we alleen lang niet altijd genoeg vezels binnen. We moeten dagelijks 30 tot 40 gram voedingsvezels eten. En hoewel we vezels ook uit peulvruchten, groente en fruit halen, is het voor veel mensen heel lastig om er voldoende van binnen te krijgen zónder brood. Kies bij voorkeur voor volkorenbrood, dat bevat zo’n 2,5 keer méér vezels dan witbrood.

  1. Een goed ontbijt is essentieel voor gezond toiletbezoek

Onderzoekers vergeleken namelijk de kwaliteit van de voeding van ontbijters met die van niet-ontbijters, en wat bleek? Mensen die ontbijten, krijgen gemakkelijker de vitamines, mineralen en voedingsvezels binnen die dagelijks nodig zijn. Daarnaast hadden de ontbijters vaker een goed gewicht dan mensen die het overslaan. Brood zorgt voor een goed gevuld gevoel en bevat alle stoffen om je darmen op gang te krijgen. Met een glas water erbij zorg je er bovendien voor dat je darmen de voedingsvezels goed kunnen verwerken, wat je stoelgang de hele dag ten goede komt.

  1. En volkorenbrood kan ook helpen voor de stoelgang

Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood, brood waarvoor de gehele graankorrel vermalen is. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels. En dat hebben je darmen nodig, zeker in geval van verstopping. Gaan je toiletbezoekjes een beetje moeizaam? Probeer eens te ontbijten met twee volkoren boterhammen en een groot glas water.

  1. En broden met noten, zaden en pitten zijn al helemaal een feest

Om goede bacteriegroei te stimuleren én te zorgen voor stevige, soepele ontlasting hebben je darmen dus het meeste aan volkorenbrood. Het allerliefst met daarin óók nog iets van noten, vruchten, pitten of zaden. Deze extraatjes zorgen voor nog meer voedingsvezels en daar worden je darmen erg gelukkig van.

Het is belangrijk de hoeveelheid voedingsvezel geleidelijk op te bouwen en voldoende water te drinken: 1,5-2 liter per dag. Mogelijk krijg je in het begin last van een opgeblazen gevoel en winderigheid. Deze klachten zullen verminderen wanneer de darm gewend is aan de verandering.

Delen via

Gezondheid
Last van je stoelgang? Brood kan helpen.