Campagne gefinancierd met steun van de Europese Unie
De Europese Unie steunt campagnes
voor de promotie van
hoogwaardige landbouwproducten

Tips: brood bewaren en verspilling tegengaan!

Brood weggooien is ontzettend zonde. Toch staat brood in de top 3 van meest weggegooide producten. Om verspilling tegen te gaan geven wij je graag een aantal super handige tips.

Brood bewaren
Je kunt brood het best in een plastic zak in een afgesloten broodtrommel bewaren. Op deze manier blijft het het langst zacht en mals. Bewaar het brood in een papieren zak als je de voorkeur hebt voor een krokante korst. Wil je het brood voor langere tijd bewaren? Vries het dan in. Pas na twee weken droogt het wat uit. Maar doorgaans kun je het makkelijk 4 weken bewaren.

Even oppiepen
Je kent het wel, stokbrood en harde broodjes die snel zacht worden. Is er een manier om ze weer krokant te krijgen? Zeker wel! Maak het brood een klein beetje nat en schuif het in een voorverwarmde (200 C°) oven. Binnen 5 minuten is het brood weer lekker krokant! We raden je aan het brood dezelfde dag op te eten, want het droogt snel uit.

Oud brood hergebruiken
Oud brood kan op vele manieren worden hergebruikt. Onderstaand geven we een zevental heerlijke voorbeelden:

1. Tosti 
De tosti… wie kent hem niet? Een lekkere en super snelle manier om je oude brood te recyclen!  Probeer deze verrassende tosti met zalm en ricotta eens. Een grote eter? Dan is deze megatosti echt wat voor jou. 

2. Roosteren
Oud brood roosteren om het weer smakelijk te maken? Ja! Bekijk hier een heerlijk recept met verse roomkaas en hazelnoten. 

3. Wentelteefjes
Wentelteefjes zijn door de jaren heen uitgegroeid tot een ware delicatesse. Naast de traditionele, zoete variant zijn er ook hartige versies. Bekijk hier hoe je zo’n hartig wentelteefje bereid. 

4. (Mini)pizza
Je denkt er misschien niet meteen aan, maar oud brood kan perfect als pizzabodem dienen! Deze broodpizza met ham is een echte aanrader. Vegetarisch? Probeer dan deze minipizza met spinazie-feta crème eens. 

5. Crostini en bruschetta 

Deze gegrilde broodjes met een eindeloze variatie aan toppings zijn super snel en gemakkelijk te bereiden. Deze crostini met tomaat en garnalen en deze bruschetta met gele en rode tomaten zijn echt ontzettend lekker! 

6. Quiche
Op zoek naar een originele manier om je oude brood te hergebruiken? Deze mini quiches zijn ideaal! 

 

Eet smakelijk!