CAMPAGNE GEFINANCIERD MET STEUN VAN DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

6 dingen die je móet weten over brood en je stoelgang

Ja, dit is nou niet bepaald een onderwerp waar je je zonder gêne uitgebreid in gaat verdiepen. Maar eigenlijk is het geen gek idee om dat wél eens te doen. Want diarree of verstoppingen kunnen best makkelijk met goede voeding verholpen worden. Een gezonde werking van je darmen is bovendien belangrijk voor het functioneren van de rest van je lijf én zorgt ervoor dat je lekker in de vel zit.

We hopen dat deze feitjes over brood en je darmen je alvast ‘n eindje op weg helpen.

1. Ja, er zijn mensen die darmklachten krijgen door brood.

Er bestaat inderdaad zoiets als glutenintolerantie: coeliakie (spreek uit ‘seu-lia-kie’) heet dat. Mensen die dat hebben, krijgen ernstig opgeblazen darmen, diarree of heel veel pijn als ze ook maar in aanraking komen met gluten. Die gluten zitten in brood, maar ook in andere producten waarin glutenbevattende granen verwerkt zitten. Denk aan crackers, pizza, soep, paneermeel, koek, snoepjes en bier. Als je coeliakie hebt, moet dat echt door een specialist worden vastgesteld en betekent dat je je leven lang een aangepast dieet moet volgen. Te veel mensen zijn tegenwoordig bang voor zo’n glutenallergie en denken dat ze het misschien hebben, zonder de ernst van de werkelijke aandoening te kennen.

2. Maar de meeste mensen hebben júist brood nodig voor gezonde darmen.

Veel darmproblemen zijn te verminderen door onze voeding aan te passen en onder andere meer vezels te gaan eten. Onze darmen hebben vezels nodig om voedsel goed te kunnen verteren en als basis voor een gezonde darmflora. ‘Prebiotica’ worden vezels ook wel genoemd, omdat ze een soort bodem vormen voor de goede bacteriën in je darmen. In Nederland krijgen we alleen lang niet altijd genoeg vezels binnen. We moeten dagelijks 30 tot 40 gram voedingsvezels eten. En hoewel we vezels ook uit peulvruchten, groente en fruit halen, is het  voor veel mensen zonder brood heel lastig om er voldoende van binnen te krijgen.

3. Een goed ontbijt is essentieel voor gezond toiletbezoek.

Je ontbijt zet je darmen aan het werk en dat is belangrijk. Onderzoekers vergeleken de kwaliteit van de voeding van ontbijters met die van niet-ontbijters, en wat bleek? Mensen die ontbijten, krijgen gemakkelijker de vitamines, mineralen en voedingsvezels binnen die dagelijks nodig zijn. Daarnaast hadden de ontbijters vaker een goed gewicht dan mensen die het overslaan. Brood zorgt een poosje voor een goed gevuld gevoel en bevat alle stoffen om je darmen op gang te krijgen. Met een glas water erbij zorg je er bovendien voor dat je darmen de voedingsvezels goed kunnen verwerken, wat je stoelgang de hele dag ten goede komt.

4. Geef witbrood niet de schuld van opstoppingen!

Veel mensen denken dat er weinig voedingsstoffen in witbrood zitten en noemen het zelfs ongezond. Maar dat is niet waar. In witbrood zitten dezelfde vitamines, mineralen en voedingsvezels als in bruinbrood of volkorenbrood, alleen in mindere mate.

5. Maar áls je er last van hebt, kun je wel beter volkorenbrood kiezen.

Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels. En dat hebben je darmen nodig, zeker in geval van verstopping. Gaan je toiletbezoekjes een beetje moeizaam? Probeer eens te ontbijten met twee volkoren boterhammen en een groot glas water.

6. En broden met noten, zaden en pitten zijn al helemaal een feest.

Om goede bacteriegroei te stimuleren én te zorgen voor stevige, soepele ontlasting hebben je darmen het meeste aan volkorenbrood. Het allerliefst met daarin óók nog iets van noten, vruchten, pitten of zaden. Deze extraatjes zorgen voor nog meer voedingsvezels en daar doen je darmen echt een dansje door.
 

Foto: Shutterstock

Delen via

Gezondheid
6 dingen die je móet weten over brood en je stoelgang