HomeGezondheid Brood en kinderenBeter een boterham met pindakaas of een boterham met hagelslag?

Beter een boterham met pindakaas of een boterham met hagelslag?

Typischer Nederlands ontbijt bestaat bijna niet: ‘n boterham met pindakaas en/of hagelslag. In het buitenland vinden ze vooral dat laatste maar gek. Hagelslag is meer iets voor op een taart of zo. En hoe dol we hier ook zijn op ons dagelijkse bammetje zoet, in ons land worden de twee belegsoorten ook steeds vaker als minder gezond gezien.

Het filmpje hieronder laat zien hoe Amerikaanse kinderen reageren op een boterham met hagelslag als ontbijt.
Eten ze dit daar in Nederland?! Yummy! Een jongetje merkt op dat zijn ouders dit waarschijnlijk nooit gezond genoeg zouden vinden.


En op zich heeft het mannetje daar natuurlijk een punt. Hagelslag, en ook pindakaas, bevatten in vergelijking tot andere soorten broodbeleg bijvoorbeeld relatief veel toegevoegd suiker. Beide belegsoorten zijn bovendien niet terug te vinden in de Schijf van Vijf. En dus, geheel terecht, willen we daar niet té veel van naar binnen werken. Laat staan onze kinderen ermee volproppen. 

Maar ja, boterhammen met pindakaas of hagelslag (óf allebei) zijn gewoon wel Heel. Erg. Lekker. Niet voor niets zijn we er zo gek op in Nederland. En wat ons betreft is het daarom goed om een beetje te blijven nuanceren. Het Voedingscentrum bedacht ‘n vuistregel voor het omgaan met producten buiten de Schijf van Vijf: ‘Kies elke dag niet vaker dan 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf en daarnaast hooguit 3 keer per week wat groters’. Dat kan dus ook hagelslag of pindakaas zijn. Onze gouden tip om er regelmatig van te kunnen genieten? Dun beleggen! 

Wat trouwens wél binnen de Schijf van Vijf valt, is pindakaas gemaakt van 100% pinda’s of noten. En gelukkig kun je die op steeds meer plekken kopen. Zelfs in de supermarkt. Halleluja! In tegenstelling tot pindakaas met toegevoegd zout of suiker, krijg je in dit geval alleen het goede van de noten binnen en dat maakt het tot zeer voedzaam broodbeleg. Pure notenpasta zit vol stoffen waar je lijf écht iets mee kan: vezels, vitamine E en verschillende B-vitamines, ijzer, magnesium, calcium en veel eiwitten.

Hagelslag en ‘gewone pindakaas’ zijn helaas beiden niet de meest gezonde keuze. Maar zélfs als zo’n bammetje voelt als zondigen, zeggen wij: doe het niet te vaak, maar geniet er gewoon lekker van. Binnen een gezond voedingspatroon kan het echt geen kwaad. Beter een boterham met zoet dan een candy bar, ja toch? En wie het aandurft om zichzelf écht eens te trakteren, kan natuurlijk ook nog kiezen voor de ultieme combi… pindakaas mét hagelslag.

Trefwoorden

Delen via