MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Wat is bruinbrood / tarwebrood?

Bruinbrood is brood dat wordt gebakken van (tarwe)meel. Meel of tarwemeel is een combinatie van bloem en volkorenmeel. Meestal is dat in een verhouding van 50/50. Hierin zit niet alleen het binnenste deel van de graankorrel (zogenaamde meelkern) maar ook een deel van de zemelen en kiemen (buitenkant graankorrel). Het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezels bevindt zich in de buitenste laag van de graankorrel.

Omdat maar een deel van de graankorrel voor de bereiding van bruinbrood wordt gebruikt, bevat bruinbrood minder vitamines, mineralen en voedingsvezels dan volkorenbrood, maar wel weer meer dan witbrood.

Het gebruik van de naam "tarwebrood" of "bruinbrood" is wettelijk vastgelegd. Een brood mag alleen "tarwebrood" of "bruinbrood" genoemd worden, als het om brood gaat waarvan tarwemeel, al dan niet gemengd met gebroken tarwe en tarwevlokken, het voornaamste bestanddeel is en waarin zemelen met het blote oog waarneembaar zijn. Dit is vastgelegd in het Warenwetbesluit Meel en brood.

Gekleurd brood

En hoe zit het met: bruin brood is gekleurd witbrood? Brood kan een donkerdere kleur krijgen door mout. Mout kun je toevoegen aan witbrood, maar ook aan bruin en volkoren. Brood krijgt dan een bruinere kleur en een andere smaak. Een smaak die veel Nederlanders weten te waarderen. Maar mout levert geen extra voedingsstoffen. Aan de kleur kun je dus niet zien of je een wit-, bruin- of volkorenbrood hebt. De ingrediënten doen dat wel!

Gerelateerd artikel:
>> Is meergranenbrood gezonder dan volkorenbrood?

 

Hoe donkerder het brood hoe gezonder?

Delen via