Wat is bakkerszout?

Vrijwel iedere bakker gebruikt sinds oktober 2008 bakkerszout in zijn producten. Op advies van de Nederlandse Gezondheidsraad gebruiken de meeste bakkers dit zout in het deeg. Bakkerszout mag, naast in brood, ook gebruikt worden in andere bakkerijproducten zoals koekjes, cake en gebak. Het gehalte jodium in bakkerszout is 50 tot 65 mg jodium per kg zout. Omdat de Nederlandse bevolking te weinig jodium binnenkrijgt, stimuleert de overheid de bakkerijsector om bakkerszout te blijven toepassen. Door jodiumtekort kunnen schildklierafwijkingen ontstaan. Bakkers zijn niet verplicht om jodiumhoudend zout te gebruiken. Wel heeft de bakkerijbranche met de overheid een convenant afgesloten, waarin de afspraak is vastgelegd dat de bakkerijsector zoveel mogelijk gebruik maakt van bakkerszout.

In het verleden werd broodzout toegevoegd aan het deeg. Broodzout is ook gewoon keukenzout (natriumchloride), maar hieraan is 70 tot 85 mg jodium per kg zout toegevoegd. Broodzout mocht alleen aan brood toegevoegd worden.

Zout in brood is belangrijk voor de smaak van brood en zorgt er ook voor dat het deeg beter verwerkbaar is. Zout zorgt voor een beter volume, een krokantere korst en een langere malsheid doordat zout het vocht in het brood langer vasthoudt.

 

Hoe zit het eigenlijk met zout in brood?

Delen via