Kun je veilig brood eten vanwege gif in graan?

HomeVraag & antwoordIngrediënten in brood (33)Kun je veilig brood eten vanwege gif in graan?

Kun je veilig brood eten vanwege gif in graan?

Zeker kun je brood veilig eten. Gelukkig maar want het is een belangrijk basisvoedselmiddel, gezond en voedzaam en we eten er veel van.

Er gelden strenge regels voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de granen die voor brood gebruikt worden. Bij de toelating en beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen wordt kritisch gekeken wat het mogelijke effect is op de gezondheid. Ook zijn er regels voor wat er mag achterblijven in een product. In de regel veroorzaken kleine hoeveelheden van die achtergebleven stofjes in het geoogste gewas en de producten die ervan gemaakt worden, geen gezondheidsrisico. Volgens de huidige stand van kennis geldt dit ook als er meerdere soorten stofjes achterblijven in één product.

Strenge normen en controle

Partijen graan worden zorgvuldig gecontroleerd. Zit er een partij graan tussen die niet aan de norm voldoet, dan wordt deze afgekeurd en niet gebruikt voor verwerking in humane voeding.

Gewasbeschermingsmiddelen

Voor brood is graan nodig. Dat groeit op akkers en boeren gebruiken daar gewasbeschermingsmiddelen voor. Net als voor andere voedingsmiddelen, zoals fruit, groente en zaden. Gewasbeschermingsmiddelen worden – zoals de naam zegt – gebruikt om gewassen te beschermen tegen bijvoorbeeld schadelijke plantenziektes, plagen en onkruid. Gewasbeschermingsmiddelen zorgen voor een goede voedselkwaliteit, ook na opslag en transport. Bij granen voorkomen gewasbeschermingsmiddelen bijvoorbeeld dat er mycotoxinen ontstaan, een schadelijke schimmelgifstof. Echter, gewasbeschermingsmiddelen zijn niet goed voor het milieu. Om de milieu-impact van brood nog verder te verlagen, valt er in de teelt winst te behalen (link naar milieu artikel).

Biologisch brood

Je kan helpen door te kiezen voor biologische producten. De biologische landbouw houdt meer rekening met het milieu dan de gewone graanteelt, onder andere omdat biologische boeren geen kunstmest en synthetische gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Sommige bakkers en supermarkten verkopen biologisch brood, al is het aanbod nog niet zo groot. Biologisch brood is beter voor het milieu, maar niet gezonder.

Delen via