Campagne gefinancierd met steun van de Europese Unie
De Europese Unie steunt campagnes
voor de promotie van
hoogwaardige landbouwproducten

Wat zijn voedingsvezels?

Voedingsvezel is de verzamelnaam voor onverteerbare bestanddelen die voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen. Ze zorgen voor een goede darmwerking en een soepele stoelgang. Sinds kort weten we ook dat voldoende voedingsvezels in de voeding de kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten kleiner maakt. (bron: Voedingscentrum) Verder zorgt een vezelrijke voeding snel voor een verzadigd gevoel. Wat plezierig is voor wie op zijn gewicht wil letten. Lees hier meer over de verschillende soorten voedingsvezel.

Brood is een van de belangrijkste leveranciers van voedingsvezels. Bruinbrood bevat meer voedingsvezels dan witbrood. Volkorenbrood bevat de meeste voedingsvezels. De hoeveelheid voedingsvezels in het brood hangt af van het soort meel dat is gebruikt; brood gemaakt van bloem bevat minder voedingsvezels dan brood gemaakt van meel en/of volkorenmeel. Ook de toevoeging van gedroogd fruit, zaden, pitten en noten heeft invloed op het voedingsvezelgehalte. Sommige soorten witbrood zijn verrijkt met voedingsvezels, vitamines en mineralen.

Onder 'Voedingsstoffen in brood', staan de voedingsvezelgehaltes van verschillende broodsoorten. Onderstaand het voedingsvezelgehalte van de meest gegeten broodsoorten.

Tabel: Gemiddeld voedingsvezelgehalte in Nederlands brood.

Broodsoort

  

Eenheid

Voedingsvezel

gram

  

Witbrood

snee, 30 gram

0,8

Bruinbrood

snee, 35 gram

1,8

Meergranen, basis bloem

snee, 35 gram

1,9

Volkorenbrood

snee, 35 gram

2,3

Meergranen, basis meel

snee, 35 gram

2,6