MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeBroodsoortenWitbroodVerrijkt witbrood… Onzin of geniaal?

Verrijkt witbrood… Onzin of geniaal?

Een tijdje was het een enorm populair product: witbrood met een voedingswaarde vergelijkbaar met bruin- of volkorenbrood. En tegelijk kreeg het een hoop kritiek. We leggen uit hoe (en waarom) dit verrijkte witbrood nou precies gemaakt wordt.

Good to know: verrijkt witbrood is géén volwaardige vervanger van bruin- of volkorenbrood. Het heeft niet exact dezelfde voedingskundige waarde. Het soort voedingsvezel is anders en bovendien is in verrijkt witbrood, in tegenstelling tot volkorenbrood, niet de gehele graankorrel verwerkt. En dat is essentieel voor de voedingswaarde. De graankorrel als geheel is namelijk heel gezond en bevat een combinatie van zoveel goede stoffen, dat we die gewoonweg niet door afzonderlijke voedingstoffen kunnen vervangen.

Dat gezegd hebbende: waarom zou je dan verrijkt witbrood maken? Want gewoon witbrood bevat namelijk óók vezels, vitaminen en mineralen. Alleen in mindere mate. Maar bakkers en supermarkten bieden regelmatig ook witbrood in hun assortiment aan met een vergelijkbaar gehalte voedingsvezel, vitamines en mineralen als dat van bruin- of volkorenbrood. Dat doen ze niet om te misleiden, maar om gewoonweg meer keuze te bieden.

Door de toevoeging van kleurloze voedingsvezels aan bloem, kan witbrood namelijk vezelrijk worden gemaakt zonder dat de kleur en de structuur verandert. Er wordt meestal ‘inuline’ voor gebruikt, een speciaal soort voedingsvezel dat van nature voorkomt in wortels van planten. Hierdoor is de hoeveelheid voedingsvezel vaak vergelijkbaar met dat in volkorenbrood. Daarnaast worden er vaak ook vitamines en mineralen toegevoegd die ook in volkorenbrood voorkomen, zoals vitamine B1, B3, B6, foliumzuur, ijzer en zink.

En daar hebben sommige mensen behoefte aan. Verrijkt witbrood kan een uitkomst bieden voor mensen die niet van de smaak of grove structuur van volkorenbrood houden of mensen die het niet goed kunnen weghappen, maar wel graag meer van de specifieke voedingsstoffen die brood zo gezond maken binnen willen krijgen. Niet om te misleiden dus, maar puur om te verrijken.

 

 

 

 

Trefwoorden