Campagne gefinancierd met steun van de Europese Unie
De Europese Unie steunt campagnes
voor de promotie van
hoogwaardige landbouwproducten

Hoe donkerder het brood, hoe gezonder… Toch?

Zo’n lekker robuust donker meergranenbrood lijkt stukken gezonder dan een wit tijgerbrood, toch? Maar je kunt er niet blind van uitgaan dat dat ook echt zo is. De kleur van het brood zegt namelijk niet zoveel over de voedingswaarde ervan.

Vroeger was dat wel zo. Althans, het werd als ezelsbruggetje gebruikt. Hoe donkerder het brood, des te meer voedingsvezels het bevat, dus hoe gezonder. En eigenlijk gebruiken de meeste mensen deze denkwijze vaak nog steeds.

Want wie gezond wil leven zal niet zo snel een tijgerwit in z’n winkelmandje leggen. En als we tijdens een lunch buiten de deur de keuze krijgen tussen bruin- en witbrood, kiezen mensen die gezond willen leven bijna altijd de donkere variant. En met zo’n donkerbruin meergranen brood heb je al helemáál het gevoel dat je lekker bezig bent.

Maar het ezelsbruggetje uit grootmoeders tijd gaat vandaag de dag niet meer op. Door sommige smaakmakers, zoals moutmeel, gekarameliseerde suiker, noten of zaden, zijn sommige broodvarianten donkerder, maar zitten er niet per se meer vezels, vitamines of mineralen in. En aan witbrood worden soms voedingsvezels toegevoegd om de voedingswaarde te verhogen.

Dat betekent overigens niet dat bruin brood een veredelde vorm van witbrood is. Sterker nog: het gebruik van de naam ‘tarwebrood’ of ‘bruinbrood’ is wettelijk vastgelegd. Brood mag alleen zo genoemd worden als tarwemeel het voornaamste bestanddeel is en als je de zemelen met het blote oog kunt zien. Ha. Wie de verpakking goed leest, hoeft dus niet bang te zijn misleid te worden.

Het beste is dus om te letten op de ingrediënten in het brood. En dan met name de basis. Is dat bloem, meel of volkorenmeel? Bloem (gebruikt voor witbrood) is namelijk alleen het gemalen binnenste van de graankorrel. Meel (voor bruinbrood) is een combinatie van bloem en volkorenmeel. En volkorenmeel (voor volkorenbrood dus) bevat juist alles van de korrel en heeft daardoor de meeste voedingsstoffen. Dus: de voedingswaarde van een meergranenbrood, dat vaak donker van kleur is, hangt af van deze basis.

In alledrie de meelvarianten zitten vitamines, mineralen, vezels en koolhydraten. Maar wie echt voor het meest voedzame brood wil kiezen, gaat dus voor een basis van volkorenmeel. Dan weet je zeker dat je niets van de goede stoffen uit de graankorrel mist. En dan maakt het verder écht niet uit welke kleur het brood heeft.

 

TrefwoordenWitbrood Bruinbrood