HomeBroodsoortenBuitenlands broodWat je moet weten over Frans stokbrood

Wat je moet weten over Frans stokbrood

"Je voudrais een stokbrood s'il vous plait"

Stokbrood is de Nederlandse naam voor de Franse broodsoort baguette. Wat zeg ik, Franse broodsoort? Stokbrood dateert uit de 19e eeuw en de bereidingswijze van dit brood komt uit Oostenrijk. Sommige Franse bakkers noemen het daarom ‘Weens brood’.

Daar sta je dan, in Frankrijk in de boulangerie. Een stokbrood kopen met die paar woordjes Frans moet wel lukken toch, maar wat blijkt? Pain, baguette, flûte, campagne, zoveel smaken zoveel keuze. Wij helpen je graag op weg.

Pain traditionnel francais

Om te beginnen met Pain traditionnel français. Wat bedoelen ze daar nu mee?
Deze pain is wettelijk beschermd in Frankrijk. Dat betekent dat meel, zout, water en gist de enige ingrediënten mogen zijn, waardoor de tijd van rijzen lang is. Als laatste voorwaarde om deze naam te mogen voeren is dat het ter plaatse bereid moet zijn.

Baguette

Dan heb je uiteraard het baguette, het ‘gewone’ en goedkoopste stokbrood. Een flûte is de dunste en lichtste in zijn soort. 
Een campagne is het boerenbrood dat steviger is met een dikke korst en dat op de vloer van de oven wordt gebakken. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Tal van andere soorten stokbrood

Ook de Franse bakkers en supermarkten zijn met alle nieuwe processen meegegaan met hun tijd en produceren  stokbroden die niet voldoen aan de strenge Franse wetgeving voor traditioneel Frans brood, doordat het deeg niet ter plekke wordt bereid of dat de rijstijd wordt verkort. In Nederland is de situatie niet anders. Je hebt bakkers en bakkerijen die Pain traditionnel français maken volledig volgens Franse wetgeving, maar ook die gebruik maken van de moderne technologieën, om zo aan de grote vraag te kunnen voldoen.

 
Trefwoorden
Broodsoorten
Buitenlands brood