MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeBroodsoortenBrood bewarenOh bah, eet er iemand nog wel eens van brood met een beschimmeld plekje?

Oh bah, eet er iemand nog wel eens van brood met een beschimmeld plekje?

Waar de één het niet zo nauw neemt met houdbaarheidsdata en kleine schimmelplekjes, gaan bij de ander de alarmbellen al rinkelen zodra die houdbaarheidsdatum ook maar in het vizier komt.

Wat doe jij als je een bruine buts op een appel tegenkomt? Of als de kaas blauwe plekjes begint te krijgen? En wat doe je met een beschimmelde boterham in de broodzak, terwijl de rest er nog prima uitziet? Ben jij van de: ‘ach, kan best joh’ of gaat de boel in z’n geheel de kliko in?

In het geval van brood is het advies om dat laatste te doen. Want een beschimmelde boterham is nooit alleen. Dat is de regel eigenlijk. Vooral in zachte etenswaren, zoals brood, gaat de verspreiding van schimmels sneller en zijn ze onzichtbaarder dan je denkt. Bij harde etenswaren kun je vaak een stukje schimmel nog wel wegsnijden, maar voor brood, een potje jam of appelmoes geldt dat helaas niet, zegt het Voedingscentrum.

Maar geen paniek hoor, als je net een schimmelplekje uit je boterham geplukt hebt. Of als je een keer alleen die beschimmelde boterham weggooide en de rest gewoon aan je kinderen voorgeschotelde. Want hoewel er schimmels zijn die gifstoffen bevatten, is het alleen echt schadelijk voor je gezondheid als je er grote hoeveelheden van binnengekregen hebt.

Als de broodschimmel groen of zwart is, is het sowieso niet direct gevaarlijk voor je gezondheid. Deze soorten kunnen niet in een mens groeien en bevatten verder geen stoffen die voedselvergiftiging of andere ziektes veroorzaken. Dus geen moord en brand. Tenzij je elke week beschimmeld brood eet, maar dat kunnen we ons bijna niet voorstellen.

 

Delen via