MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeBlog2020Wentelteefjes | Wat voor recepten maak jij met (oud) brood?

Wentelteefjes | Wat voor recepten maak jij met (oud) brood?

DOOR CLAARTJE – VAN ONLINE PLATFORM FOODNESS

Als rasechte broodliefhebber eet ik mijn brood het liefst zo vers mogelijk. Of het nu gaat om kaiserbroodjes, croissants of desembrood. Brood is ook het eerste wat ik mis als ik buiten Europa op reis ga. Wees eerlijk; nergens anders op aarde kunnen we zulk lekker brood bakken, dat net zo veelzijdig en makkelijk is als ons brood. Toch?

Dat ik houd van brood betekent doorgaans wel dat ik een heel brood moet kopen, terwijl ik dat natuurlijk nooit in een dag op krijg. Omdat brood nu eenmaal het aller- allerlekkerst is als het krakend vers is kocht ik een tijd lang om de dag een nieuw half brood. Van de zotte natuurlijk, omdat je dan al heel snel veel oude sneetjes en ongebruikte harde kontjes overhoudt. Dat wil ik niet meer, dus ik heb vanaf nu als missie dat ik geen kruimel brood meer verspil! 

In deze blog post deel ik mijn anti-verspilling tips met je. Van bewaartips tot recepten waar je oud brood goed in kunt gebruiken. 

Tip 1: Gebruik de vriezer

Het aller, aller, allerbelangrijkste apparaat in mijn keuken? De vriezer. Als je het over het verminderen van voedselverspilling hebt, dan is de vriezer je beste vriend. Sinds ik besloot om het roer om te gooien vries ik mijn brood altijd direct na aankoop in. Is het een ongesneden brood? Snijd het dan eerst in sneetjes, want een bevroren brood aansnijden is niet te doen. (Sterker nog, het is levensgevaarlijk als je met scherpe messen werkt. Ik weet het uit eigen ervaring. Maar dat is een ander verhaal.)

Tip 2: Maak oud brood lekkerder

Zelfs wanneer je brood bewaart in de vriezer blijven er op een gegeven moment wel heel veel kontjes en laatste sneetjes over. Omdat ik nu eenmaal een prinses op de erwt ben vind ik die niet lekker genoeg om te eten als belegde boterham, dus we moeten er iets anders mee verzinnen. 

  • Maak je weleens zelf granola? Kleine blokjes oud brood zijn heel lekker om mee te roosteren, zeker in combinatie met wat honing, olie en kaneelpoeder.
  • Maak een tosti. Sowieso is het toasten of grillen van sneetjes brood een slimme manier om te verbloemen dat ze niet meer kakelvers zijn.
  • Heb je kleine broodjes liggen die net niet lekker vers meer zijn? Besprenkel ze met wat water en leg ze 3 minuten in de oven (verwarm ‘m 5 minuutjes voor op 180 graden Celsius). Na 3 minuten in de oven smaken ze weer super krokant! 

Tip 3: Kook / bak met brood 

In mijn video laat ik zien wat mijn favoriete recepten zijn om oud brood in te verwerken. Met stip op nummer één: wentelteefjes! 

Wentelteefjes

(2 personen)

2 eieren
250 ml (haver)melk
1 theelepel speculaaskruiden (of kaneelpoeder)
2 eetlepels suiker
4 sneetjes oud brood

Bereidingswijze wentelteefjes

Klop de eieren los in een kom.

Voeg de melk toe, samen met de speculaaskruiden en de suiker. Blijf kloppen tot de suiker zoveel mogelijk is opgelost.

Verhit een beetje boter of olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag.

Leg een sneetje brood in de kom met beslag. Zorg dat het brood doordrenkt is met het beslag.

Tip: laat het brood niet té lang weken in het beslag, want dan valt het uit elkaar tijdens het bakken!

Leg het wentelteefje in de koekenpan. Bak aan beide kanten goudbruin.

Herhaal tot al je oude boterhammen gebakken zijn.

Serveer met een lepel room (ik gebruik meestal magere kwark) en vers fruit.

Eet smakelijk!

(Pssst: Klik hier voor nog meer tips om brood te bewaren en verspilling tegen te gaan!

- Claartje -