HomeBlog2018Ode aan de oude boterham

Ode aan de oude boterham

 

Jaarlijks wordt er in Nederland zo’n 700 miljoen kilo vast voedsel verspild. De oude boterham staat helaas, maar waar, in de top tien van meest weggegooide producten. En dat is ontzettend zonde! Er valt zoveel heerlijks te maken met oud brood. Met de volgende recepten gooi jij jouw oude boterhammen nooit meer weg. Sterker nog, een goede reden om altijd brood in huis te hebben.

De croque monsieur of madame, een groot begrip in Frankrijk en België. 
Het zijn beide tosti’s maar dan net even ánders. De croque madame wordt afgetopt met een heerlijk eitje, sunny side up. De mannelijke variant, de croque monsieur met een smeuïge laag bechamelsaus en geraspte kaas.

Wie kent ze niet? Wentelteefjes.
De geur van vanillesuiker en kaneel komt je vast al tegemoet. Een gerecht wat oorspronkelijk alleen gegeten werd door mensen die wat minder te besteden hadden, het wordt tenslotte gemaakt van oud brood. Tegenwoordig geniet arm én rijk van deze lekkernij. De variatie op het originele recept is oneindig. Probeer deze hartige wentelteefjes eens!

Wie ooit zelf croutons heeft gemaakt, koopt ze waarschijnlijk nooit meer kant en klaar in de supermarkt. Huisgemaakte croutons zijn namelijk goedkoper, gezonder én lekkerder. Als je ze niet laat aanbranden natuurlijk.

Naast tosti’s, wentelteefjes of croutons zet je met oud brood ook zo een hoofdgerecht op tafel. Deze hartige broodtaart met kerstomaatjes bijvoorbeeld. Een salade (met zelfgemaakte croutons) erbij en klaar ben je!

Een maaltijd is stiekem niet compleet zonder dessert. Oud brood in een dessert een gek idee? Dan ken je deze broodtrifle nog niet! Een trifle is oorspronkelijk een Engels nagerecht bestaande uit meerdere laagjes in een doorzichtig glas. Met de verschillende laagjes en ingrediënten valt eindeloos te variëren. Deze trifle bestaat uit suikerbrood, mascarponeroom en rood fruit. Oh en trouwens, dit gerecht mag ook best een keer als ontbijt.


 

 

 

 

Oud brood. Weggooien is zonde
Want het wordt lekkerder met de seconde.