HomeBlog2018Acai-bowls? Quinoa? Miriam luncht liever met een ouderwets bammetje kaas

Acai-bowls? Quinoa? Miriam luncht liever met een ouderwets bammetje kaas

Miriam (journalist, schrijft voor saarmagazine.nl) ging laatst lunchen bij Amsterdamse vrienden en schrok zich dood. Waarom? Omdat er avocado’s, hummus en crackers op het menu stonden – maar geen brood. Geen brood?!

Afgelopen week verruilde ik – als rasechte Brabander – mijn Etten-Leur even voor de Amsterdamse Jordaan. Want vrienden die ik al lang niet had gezien hadden een huis gekocht in het centrum, en dat moest natuurlijk bewonderd worden. Bij binnenkomst werd gevraagd of ik koffie wilde. Nou graag! “Met melk én suiker a.u.b.” …. Doodse. Stilte. Dat gebeurt tegenwoordig wel vaker. Ik lijk wel de laatste der Mohikanen die nog gewoon suiker in haar koffie doet.

Om 12.30 uur gingen we lunchen. Mooi. Ik barstte van de honger. Lekker, boterhammetjes! Paniek in de tent. “Hier in Amsterdam eten wij geen brood”. WAT? Nee. Even serieus. Hoezo eten wij in Amsterdam geen brood? Dat er ’s morgens al verschrikt werd opgekeken toen ik vroeg waar de suiker was, dáár kon ik wel mee leven, maar geen brood? Wat was er dan te eten voor dit hongerige schrijfstertje uit de provincie? Dat ik uit het Zuiden kom wil nog niet zeggen dat ik achterlijk ben. Zelfs in good old Etten-Leur weet iedereen dat quinoa, chiazaad en gojibessen gezond zijn. Zelfs bij ons zijn de begrippen ‘healthy’, ‘clean’ en ‘superfoods’ gewoon in ons alledaagse taalgebruik opgenomen. Maar geen brood als lunch? Wat dan? Gingen ze nou quinoa lopen kanen? Werden er açaï bowls afgeleverd door zo’n superfoodtentje uit de buurt?

Maar goed. We gingen eten en er was dus geen brood.
Wel avocado’s. Hummus. Sla. Biologische vet- en glutenvrije zoutloze crackermeuk, tonijn, kaas, kipfilet, rosbief, roomboter én Nutella. Ik wilde keihard gaan zitten huilen en hysterisch schreeuwen: “Wat is er mis met jullie? Hebben jullie angst voor brood of zo? Denken jullie dat brood dik maakt? Zijn jullie bang voor koolhydraten? Verwachten jullie intolerant te worden voor gluten of zo? Van brood, jongens, word je niet dik. In brood zitten koolhydraten en die heb je nodig voor je dagelijkse portie energie. Gluten? Maar een héél klein aantal mensen heeft een intolerantie voor gluten. De meesten dus niet. Ik herhaal: de meeste mensen dus niet. En wat al die semi-wetenschappelijke-nepnieuws-verspreidende- healthy-chicks en websites ook beweren? Wat wel echt een toenemend gezondheidsprobleem is, is dat mensen steeds dikker worden, omdat ze te veel éten (en te weinig bewegen). Op elke hoek van de straat, op elk moment, kan er iets gehaald, gekocht of gebracht worden. Brood is niet de boosdoener. Brood maakt niet dik. Brood is niet slecht. Brood is gewoon hartstikke lekker en supergezond. Ik. Wil. Brood. NU!”

Maar voordat ik daar de kans voor kreeg viel mijn oog op een zak voor mijn neus. Daar lag een vers gesneden exemplaar brood. Net uit de oven. Het was nog warm. Ik piepte: “Ik dacht dat jullie dat niet aten?” Iedereen keek mij verbaasd aan. “Nee. Dat zeiden wij niet. Wij zeiden dat er in Amsterdam raar wordt opgekeken als je dat eet. Maar Amsterdammers zijn gewoon raar. Wij eten gewoon brood. Nou ja, gewoon. Geen gewoon brood natuurlijk. Speltbrood. Want we zitten hier wel hartje Amsterdam hè?” Uitzinnig van geluk at ik zes boterhammen. De volgende keer als ik ze opzoek neem ik Brabantse worstenbroodjes mee. En suiker.