Campagne gefinancierd met steun van de Europese Unie
De Europese Unie steunt campagnes
voor de promotie van
hoogwaardige landbouwproducten

6 x superlichte (en té simpele) broodbeleg-inspiratie

Een voedzame lunch stopt niet bij de keuze voor een gezonde volkorenboterham. Sterker nog: het is minstens zo belangrijk om je bewust te zijn van het beleg dat je erop smeert. Het zal je misschien verbazen, maar licht beleg als kipfilet, rauwe ham, komkommersalade, voorverpakte hummus en appelstroop staan niét in de belegselectie van de Schijf van Vijf. Oh. Dacht je net lekker bezig te zijn… Maar geen paniek, we maakten een lijstje met superlichte (en lekkere) beleginspiratie die wél binnen dit advies valt.

Overigens worden deze eerder genoemde belegsoorten niet afgezworen door het Voedingscentrum, hoor. Ze worden alleen geopperd als dagelijkse of wekelijkse keuze en niet als essentieel onderdeel van je voedingspatroon. Nederlands favorieten zoals smeerkaas, smeerworst en gewone 48+ kaas komen helemaal niet voor in de aanbevelingen van het Voedingscentrum. Oké, hoog tijd dus voor wat nieuwe inspiratie. En dat hoeft écht geen schamel belegde bammetjes te betekenen hoor.

1) Avocado
Simpeler wordt ‘t niet. Groenten en fruit vallen binnen de gezonde belegkeuzes van het Voedingscentrum: van tomaat en paprika, tot gebakken champignons of gegrilde courgette, maar ook stukjes banaan, appel of aardbei.

En uiteraard hoort avocado daar ook bij. Het fijne van de groene zachte vrucht is, dat het zo lekker weg smeert. Halveer een avocado - zorg ervoor dat ‘ie goed rijp is - en smeer het ‘vlees’ van een helft op je brood. Met een beetje limoensap, sesamzaadjes, veldsla of verse peper wordt het nóg lekkerder.

2) Zelfgemaakte tappenade of spreads
Heb je thuis een keukenmachine? Dan kun je helemaal los! Je maakt zelf de allerlekkerste belegcreaties door verschillende ingrediënten te combineren. Wat dacht van hüttenkäse gemixt met paprika, een bosuitje en een beetje citroenrasp? Of een pesto van spinazie, boerenkool, pijnboompitten, knoflook, olijfolie en oude 30+

3) Hüttenkäse met rauwkost of fruit
kaas? Met verschillende rauwkost soorten, noten en lichte zuivelproducten kun je alle kanten op. Zo lang je let op zout en vet, kun je het zo gek niet bedenken of je kunt er zelf een tappenade of spread van maken.

Lichte zuivelproducten staan in de Schijf van Vijf. Daarmee wordt bijvoorbeeld bedoeld: 20+ of 30+ kaas, zachte geitenkaas, zuivelspread, mozzarella of hüttenkäse. En die kun je naar hartenlust versieren met zoveel rauwkost, kiemen, sla of zelfs fruit als je wil. Wat dacht je van geitenkaas met verse vijgen? 30+ kaas met tomaat, paprika, sla en alfalfa? Of hüttenkäse met komkommer en radijs? Je kunt zelfs fruit, zoals aardbeien of besjes over je brood met hüttenkäse draperen.

4) Notenpasta’s
Naast good old pindakaas kun je in de supermarkt tal van andere lekkere notenpasta’s kopen. Pasta’s van sesamzaad, zonnebloempitten, hazelnoten of cashews bijvoorbeeld. En uiteraard ook gewoon van pinda’s. Let er wel op dat de pasta van 100% noten gemaakt is, en niet met toegevoegd suiker of zout. Het allerlekkerst zijn notenpasta’s als je er plakjes banaan, een beetje sambal of komkommer op doet.

5) Home made hummus
Het ding met voorverpakte hummus is dat er te veel zout in zit om in de Schijf van Vijf te staan. De richtlijn is minder dan 0,5 gram zout per 100 gram. Maar gelukkig, net als tappenade en spreads, is hummus eigenlijk binnen no time zelfgemaakt.

Hummus maak je zelf door kikkererwten (mag uit blik), knoflook, wat tahin, kruiden, olijfolie en citroensap in de keukenmachine te pureren en de mengen. Je kunt lekker variëren door er bieten, limoensap, verse koriander, avocado of gegrilde groenten aan toe te voegen.

6) Vis!
Vis is altijd een goed idee. Als vervanging van vlees bij het diner, maar ook superlekker op brood. En vis is heel verantwoord beleg bovendien. Kies bijvoorbeeld voor een boterham met lekkere gerookte zalm en sla, met makreel en paprika of zelfgemaakte tonijn- of forelspread. Of wat dacht van sardientjes uit blik? Heel lekker met een plakje komkommer, én dus hartstikke gezond.